Η ώρα των τροπολογιών και των εγκυκλίων

Αν και η μάχη του πολυνομοσχεδίου συνεχίζεται, στην κυβέρνηση τρέχουν ώστε να είναι έτοιμες και οι αποφάσεις

Δεν είναι μόνο το πολυνομοσχέδιο που πιέζει την κυβέρνηση αλλά κυρίως οι εφαρμοστικές πράξεις που αυτό απαιτεί ώστε οι προβλέψεις του να μην μείνουν στα χαρτιά. Αυτό είναι που απαιτούν άλλωστε και οι δανειστές, οι οποίοι από το 2010 έχουν δει την ελληνική Βουλή πολλάκις να ψηφίζει προαπαιτούμενα αλλά ουδέποτε να τα εφαρμόζει.

Και όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως την προσεχή Παρασκευή 19 Ιανουαρίου ώστε να “ενσωματωθούν” στην έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου αποτελώντας ουσιαστικά την “εισήγηση” για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει η πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση και να αποφασιστεί ένα πακέτο δόσεων που θα διανεμηθεί στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος πολιτικός απολογισμός θα γίνει σήμερα σε επίπεδο EWG που συνεδριάζει για να προετοιμάσει την Σύνοδο των Υπουργών. Πρώτο του μέλημα θα είναι η αποτίμηση της προόδου της ελληνικής πλευράς με βάση την έκθεση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή το Compliance Report. O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Xουλιαράκης, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, θα πρέπει να διαπραγματευτεί πολύ περισσότερα. Ένα από τα ανοιχτά μέτωπα είναι αυτό του μεγέθους της δόσης. Οι αποφάσεις περιλαμβάνουν και το πλέγμα των 82 -μέχρι στιγμής- προαπαιτουμένων για την επόμενη αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα