Η UEFA που αποφασίζει για τα πάντα!

 

Τελικά τι συμβαίνει με την UEFA και με την… κλειστή λίγκα που θέλει να εφαρμόσει, ούτως ώστε συγκεκριμένες ομάδες να αγωνίζονται κάθε χρόνο στους ομίλους του Champions League και συγκεκριμένες χώρες να ευνοούνται από τον τρόπο διεξαγωγής του θεσμού;

Τι συμβαίνει με τις διαιτησίες που έχουν προκαλέσει οργή και γενική κατακραυγή, με αποκορύφωμα τις αποφάσεις του Ούγγρου διαιτητή Βίκτορ Κασάι στην αναμέτρηση Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου;

 

Από τον Παλοτάι στον Κασάι

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φίλοι του Ολυμπιακού, βλέποντας το ματς της Ρεάλ με την Μπάγερν και ακούγοντας το όνομα του Ούγγρου διαιτητή, σίγουρα θα ανέσυραν μνήμες από το κεφάλι τους. Ο διαιτητής Κασάι από την Ουγγαρία τα έκανε μαντάρα και η διαιτησία του θύμισε εκείνη του συμπατριώτη του Παλοτάι, στο ιστορικό ματς Ολυμπιακός – Άντερλεχτ 3-0 στην Πάτρα. Σε εκείνο το ματς ο ρέφερι στέρησε τη δυνατότητα από τον τότε πρωταθλητή Ελλάδας να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή με τις ανεκδιήγητες αποφάσεις του. Εκείνα τα χρόνια, όμως, δεν ήταν στη μόδα η συνωμοσιολογία και ο Τύπος της εποχής έγραψε απλά για «περίεργη» διαιτησία που ήθελε να ευνοήσει την Άντερλεχτ. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως η UEFA κινεί τα νήματα για να προχωρήσει η αγαπημένη βελγική ομάδα, για να υπάρξουν περισσότερα έσοδα από τις διαφημίσεις και πιο πλούσιες εμπορικές συμφωνίες με τις τηλεοράσεις της Ασίας.

Σήμερα, όμως, διαιτησίες τέτοιου επιπέδου δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστες. Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα της Μαδρίτης, στο διαδίκτυο είχαν αναρτηθεί όλες οι αμφισβητούμενες φάσεις και το «κράξιμο» κατά της UEFA δεν είχε τέλος. Και επειδή η Μπάγερν Μονάχου είναι τεράστιος σύλλογος, δεν θα μπορούσε απλά να το «βουλώσει». Ήταν λογικό να αντιδράσει μέσω δηλώσεων των ποδοσφαιριστών της και αναρτήσεων στο διαδίκτυο, αλλά και μέσω του Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε, ο οποίος χωρίς δισταγμό δήλωσε: «Μας γαμ…! Πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο».

Εδώ που τα λέμε, οι διαιτητές και οι βοηθοί έμοιαζαν εντεταλμένοι. Τα ίδια είχαν γίνει και στον αγώνα της Μπάρτσα με την Παρί Σεν Ζερμέν, ωστόσο το συντριπτικό 6-1 και η τεράστια ανατροπή είχαν βάλει στο περιθώριο τις αδικίες κατά της Παρί. Αυτή τη φορά, όμως, και παρά τα έξι συνολικά γκολ και το χατ-τρικ του Κριστιάνο Ρονάλντο, κανείς δεν στάθηκε στον αγώνα αυτό καθ’ εαυτό.

Θυμίζουμε πως μία ακόμη ομάδα της Μαδρίτης, η Ατλέτικο, προκρίθηκε στην τετράδα χάρη σε ένα πέναλτι-φάντασμα στον πρώτο αγώνα με τη Λέστερ. Άρα δεν έχουμε να κάνουμε με μία ομάδα που κάνει κουμάντο, αλλά με μία UEFA, η οποία στέλνει επιτετραμμένους στην Ελλάδα συγκεκριμένους παράγοντες που στην χώρα τους θεωρούνται διεφθαρμένοι (βλέπε Κουτσοκούμνης) και παράλληλα θέλει να βλέπει τις πιο εμπορικές ομάδες να προχωρούν στη διοργάνωση. Αποτέλεσμα: Τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε τις ίδιες πέντε ή έξι ομάδες στην οκτάδα!

Τα τρεμάμενα μπαλάκια και οι ευνοϊκές κληρώσεις

Η Ρεάλ Μαδρίτης ευνοήθηκε κατάφορα από τη διαιτησία και προ ετών είχε κατηγορηθεί από την Μπαρτσελόνα για ευνοϊκές κληρώσεις στο θεσμό του Champions League. Δηλαδή δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με παράξενες διαιτησίες, αλλά για παράξενες κληρώσεις με μπαλάκια που… δονούνται.

Όλα αυτά όχι για να ευνοηθεί απαραίτητα η Ρεάλ, αλλά για να προκύψει ένα Champions League που θα… πουλήσει και στην Ασία, που μην ξεχνάμε, είναι μία αγορά που διψά για ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και πληρώνει όσα-όσα. Η συγκεκριμένη αγορά, ωστόσο, θέλει να βλέπει παιχνίδια με τις γνωστές εμπορικές ομάδες, καθώς δεν συγκινείται από τη Λέστερ και την Παρί.

Το Champions League είναι ένας θεσμός που χρηματοδοτείται από δύο τεράστιους ασιατικούς χορηγούς, τη NISSAN και τη SONY. Μήπως τελικά η «μαγεία» του ποδοσφαίρου, η δυνατότητα του μικρού να ξεπεράσει τον μεγάλο, η λεγόμενη «άγρια ομορφιά» του αθλήματος, θυσιάζονται στο βωμό της εμπορικής απήχησης των αγώνων στην άλλη άκρη του κόσμου;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα