«Θάνατο και εξεγέρσεις θα φέρει το ν/σ για τις φυλακές»

Οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από την αντιπολίτευση αλλά και από φορείς για το νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης που προβλέπει τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας (Τύπου Γ’) δεν στάθηκαν ικανές για να «αποτρέψουν» την ψήφισή του. Συγκεκριμένα, το ν/σ «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και διατάξεις» έγινε το μεσημέρι της Τρίτης δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στα άρθρα και στο σύνολο, από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, με 52 ψήφους υπέρ και 48 κατά (σε σύνολο 100 ψηφισάντων βουλευτών).

Υπάρχει, ωστόσο, μία επιστολή η οποία εστάλη χθες στο Κοινοβούλιο που προφητεύει ότι η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου θα έχει δυσάρεστες συνέπειες. Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν γονείς, συγγενείς και αλληλέγγυοι φυλακισμένων και σε αυτήν υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι όπου ανά την υφήλιο εφαρμόστηκαν αντίστοιχα μοντέλα «σκληρών» σωφρονιστικών καταστημάτων όχι μόνο δεν σωφρόνισαν τους κρατούμενους σε αυτά, αλλά αντίθετα εξόντωσαν ψυχοσωματικά τους κρατουμένων, με αποτέλεσμα να καταγραφούν αυξημένα περιστατικά εξεγέρσεων και θανάτων φυλακισμένων.

Σύμφωνα με τους υπογράφοντες την επιστολή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «καταργεί την αρχή της ισονομίας και της αναλογικότητας μεταξύ των κρατουμένων και έχει σαν κύρια διάσταση τη χειραγώγηση του τηλεοπτικού κοινού που αποτελεί την εκλογική πελατεία της συγκυβέρνησης, παίζοντας με την ψευδαίσθηση των πολιτών για την παρεχόμενη σε αυτούς ασφάλεια».
Στην επιστολή γίνεται, εξάλλου, λόγος για άθλιες συνθήκες κράτησης οι οποίες προσβάλουν την αξιοπρέπεια των κρατουμένων και εκφράζεται η δυσοίωνη πρόβλεψη ότι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας θα έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες: «Όπου εφαρμόστηκαν ανάλογα μοντέλα φυλακών υψίστης ασφαλείας ανά τον κόσμο κανένα αποτέλεσμα σωφρονισμού δεν απέφεραν, αντιθέτως όπως τονίζουν οδήγησαν σε ψυχοσωματική εξόντωση των κρατουμένων, θανάτους και εξεγέρσεις»

«Όσοι από εσάς ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο», γράφουν τέλος στην επιστολή τους οι γονείς, οι συγγενείς και οι αλληλέγγυοι των φυλακισμένων «χωρίς να γνωρίζετε τα ανωτέρω, θα’ ναι σαν να εγκληματείτε σε βάρος του ελληνικού λαού. Όσοι τα γνωρίζουν και ψηφίζουν υπέρ, εγκληματούν διπλά».

 

epistoli

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα