«Θέλουμε πολιτική συμφωνία στο Eurogroup»

Πολιτική συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση στο Eurogroup. Oι κυβερνητικές πηγές απαντούν στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών, όπου ενημέρωσε τους δανειστές ότι θα προσέλθει την 26η Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ’ όλα τα εκκρεμή ζητήματα και αναφέρουν ότι «το ζήτημα είναι πολιτικό, και δεν μπορεί να λυθεί με την επιστροφή των εκπροσώπων θεσμών στο Hilton».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση«.Αυτό ανέφεραν νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε για το θέμα αυτό τους θεσμούς, μέσω της επιστολής του αρμόδιου υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στην επιστολή δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Όπισθεν ολοταχώς

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να κάνει όπισθεν ολοταχώς , αφού στην πρόταση, θα περιλαμβάνονται, όπως όλα δείχνουν, μείωση αφορολόγητου, νέοι φόροι και «μαχαίρι» στους μισθούς, ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και οι οποίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα για μετά το 2018 καθώς έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις που προβλέπει η τελευταία συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα για μετά το 2018 καθώς έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις που προβλέπει η τελευταία συμφωνία.

Ποια μέτρα έρχονται

Στις υποχωρήσεις τις κυβέρνησης πρώτο είναι το ζήτημα του αφορολόγητου με το σενάριο της ελληνικής πλευράς να προβλέπει μείωση του αφορολογήτου στα 7.500-8.000 ευρώ. Ωστόσο το ΔΝΤ φέρεται να ζητά μεγαλύτερη μείωση, ενδεχομένως και στα 3.500 ευρώ. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε φοροεπιδρομή και για τους χαμηλόμισθους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ αλλά και για τους συνταξιούχους ή αγρότες με μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ και κάτω.

Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%.

Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων, τα οποία θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
«Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων.
Νέοι φόροι όπως ενδεχομένως η επιβολή τέλους ακινησίας (συζητείται για 30 ευρώ το χρόνο) σε ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες.

Τι υποστηρίζει η ελληνική πλευρά

Βασική στόχευση της επιστολής Τσακαλώτου, όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης, είναι «να βρεθεί κοινό έδαφος ενόψει του Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου». Μάλιστα από την πλευρά της η Αθήνα περιγράφει αναλυτικά τις πτυχές της πρότασή της σε μια προσπάθεια να προλάβει να επηρεάσει θετικά το αποτέλεσμα των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς -παραμονές του eurogroup-και να βρεθεί τελική κοινή θέση με το ΔΝΤ.

Το Ταμείο άλλωστε είναι αυτό που ζητά εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων, διότι αμφισβητεί το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018. Και στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση τονίζει ότι “οφείλει να σταματήσει τους παραλογισμούς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα