«Θέλουμε συμφωνία που θα οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης»

Συμφωνία κοινωνική βιώσιμη που θα οδηγεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ζητά η κυβέρνηση, δια στόματος του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος απευθυνόμενος στο ΔΝΤ , είπε πως «δεν θα γίνει καμία υποχώρηση σε παράλογες απαιτήσεις». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο Παρίσι.

«Τηρούμε τα συμφωνηθέντα και επιδιώκουμε μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, τόνισε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

«Θα έχουμε θετική εξέλιξη. Συνηγορούν σε αυτό ο συσχετισμός που διαμορφώνεται στην ΕΕ και η διάθεση λήψης θετικών πρωτοβουλιών από όλα τα μέρη. Κυρίως, συνηγορούν σε αυτό τα εξής δεδομένα, όπως ανέφερε: Το 2016 έχει κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και με υπεραπόδοση των εσόδων κατά τουλάχιστον 1%.», εκτίμησε.

«Επιδιώκεται συμφωνία που θα οδηγεί στο QE», ξεκαθάρισε και μίλησε για παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που ζητά νομοθέτηση προληπτικών μέτρων 4,5 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Δεν νοείται τεμαχισμός της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση αφορά τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2018. Υπάρχει επιπλέον το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων στο χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

«Εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ότι είναι κοινωνικά βιώσιμο και μπορεί να οδηγήσει σε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει συμφωνία για όλα τα θέματα, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε ότι αφορά το αφορολόγητο όριο.

Αναφορικά με το ΔΝΤ και τη χθεσινή συνεδρίαση δήλωσε πως φάνηκε ότι διαφωνίες υπάρχουν και εντός του Ταμείου αλλά οι εσωτερικές διαδικασίες του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπάρχει πλήρως αντιφατική γραμμή από το Ταμείο, δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα και γι’ αυτό δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα.

Για το ταξίδι Τσίρα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

«Θέληση του πρωθυπουργού ήταν να μην ανακοινωθεί το ταξίδι που έκανε στο Παρίσι, είπε ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη γαλλική πρωτεύουσα. «Και άλλα ταξίδια δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα ανακοινώνουμε», είπε ακόμα.

Μίλησε για λάσπη και συκοφαντία και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση καθώς οι συναντήσεις και λόγος για τον οποίο έγιναν επιβεβαιώθηκαν από όλες τις πλευρές.

 Βολές στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σκληρή επίθεση στη ΝΔ για το πόθεν έσχες της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγγέλλοντας ότι γίνεται επίθεση κατά δημοσιογράφων που αναφέρονται στο θέμα. Σημείωσε ότι ακολουθείται τακτική εκβιασμού που δεν τιμά τον πολιτικό φιλελευθερισμό και τον δημοκρατικό διάλογο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε σαφείς απαντήσεις για το γιατί δεν έχει κατατεθεί το πόθεν έσχες της συζύγου του Κυρ. Μητσοτάκη κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει καθώς ο τελευταίος έχει την ιδιότητα του βουλευτή, του πρώην υπουργού και του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος.

 

Σκληρή ήταν και η θέση για την στάση του Αδωνι Γεωργιάδη με αφορμή την τοποθέτηση ότι τον ενδιαφέρει να προκηρυχθούν εκλογές και να μην κλείσει η αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα