Θέλουν σπριντ και όχι… Μαραθώνιο την Γ’ αξιολόγηση

Ο αγώνας δρόμου για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης –και τη συμφωνίας στα νέα μέτρα που αυτή προβλέπει- έχει ξεκινήσει για την κυβέρνηση.

Πρώτη στάση η αξιολόγηση και η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει όσοι υπάλληλοι επιθυμούν να μεταταχθούν στο πλαίσιο του νέου συστήματος της κινητικότητας, να δηλώσουν την υπηρεσία στην οποία θέλουν να πάνε. Επίσης, μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε αναμένεται να έχει ψηφισθεί η τροπολογία για το ξεμπλοκάρισμα της αξιολόγησης, με στόχο να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα από τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ, δηλαδή κοντά στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε αναμένονται και ανώτατα κλιμάκια των θεσμών.

Να σημειώσουμε ότι η εκκίνηση της πρώτης φάσης της κινητικότητας και από την άλλη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, την οποία θέλει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μέχρι τέλος του 2017. Σε ένα από τα δύο, όμως, παραπάνω προαπαιτούμενα, και συγκεκριμένα στην αξιολόγηση, η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκει σθεναρή αντίσταση από πλευράς υπαλλήλων.

Γιατί αντιδρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο βασικότερος λόγος για τον οποίον αντιδρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην αξιολόγηση είναι γιατί αυτή συνδέεται με τη βαθμολογική εξέλιξη, βάσει του νόμου Βερναρδάκη τον οποίο επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αν ένας δημόσιος υπάλληλος έχει χαμηλές βαθμολογίες από την αξιολόγηση σε τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις, μπορεί να υποστεί αναστολή της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης. Επίσης, βάσει του νόμου Βερναρδάκη, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ διάταξη η οποία προβλέπει πως για τη μετάταξη υπαλλήλου λαμβάνει υπόψη –μεταξύ άλλων- και ο βαθμός από την αξιολόγηση του.

Επομένως, αν κάποιος υπάλληλος δεν έχει συμμετάσχει στην αξιολόγηση, θέτει εκ των πραγμάτων τον εαυτό του εκτός διαδικασίας κινητικότητας. Δεν έχει, όμως, ακόμα αποσαφηνισθεί εάν αυτή η σύνδεση αξιολόγησης –κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα ισχύει από φέτος, δεδομένου ότι τα αιτήματα για την ένταξη στην πρώτη φάση της κινητικότητας θα πρέπει να κατατεθεί έως 15 Σεπτεμβρίου, ενώ η αξιολόγηση –η οποία μόνο για φέτος δεν θα είναι δεσμευτική- θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως περίπου της 15 Οκτωβρίου, δηλαδή ένα μήνα μετά.

Με πληροφορίες από capital.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα