«Θα ήθελα πολύ να κάνω ένα παιδί σήμερα»: Η κατάθεση ψυχής στην «Α» του Κώστα Πρέκα και όσα δεν έχει ξαναπεί για την προσωπική του ζωή

 

Της Σπυριδούλας Κάμπου

Επαναστάτης, αντισυμβατικός, πολεμιστής για το τρίπτυχο των ιδανικών του, πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια. Η οργισμένη «φωνή» του Κώστα Πρέκα κατά των κυβερνήσεων, έκανε πολλούς να τον παρεξηγήσουν, να τον πούνε τρελό, να τον πολεμήσουν, να αποπειραθούν ακόμα και να το δολοφονήσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από λίγες μέρες στα Εξάρχεια.

Μιλάει για τα ιδανικά του και χτυπάει το χέρι γροθιά στο τραπέζι. Συγκινείται όταν αναφέρεται στη μοναδική του «ερωμένη», το θέατρο. Κλαίει όταν κάνει τον απολογισμό της προσωπικής του ζωής, δηλώνοντας πώς απέτυχε σε αυτό το κομμάτι.

Με περίμενε στο θέατρο «Αυλαία» στον Πειραιά, λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Ληστεία» που ανεβάζει κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, έχοντας στο πλευρό του την ανερχόμενη και σπουδαία ηθοποιό Φωτεινή Παπαδάκη. (Κάθε Παρασκευή και Σάββατο οι θεατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν «Τον χορό του έρωτα» ενώ τα πρωινά Κυριακής τη παιδικό έργο «Δαίδαλος και Ίκαρος»).

Η φωνή του κομπιάζει από ρίγος όταν αναφέρεται στα δύο σπουδαία έργα που ετοιμάζει να ενσαρκώσει επί σκηνής. Τη ζωή του Γέροντα Παΐσιου, που υπογράφει ο Μιλτιάδης Βιτάλης, αλλά και «Την οργή των Νεκρών», ή αλλιώς τη Γενοκτονία των Ποντίων σε σενάριο του Βαγγέλη Παπαδόπουλου.

Γλυκός, τρυφερός, περιποιητικός, με μία συγκλονιστική ηρεμία στο πρόσωπό του όση ώρα «άνοιγε» στην «Α» την καρδιά του. Ο Κ.Πρέκας, για πρώτη φορά αναφέρθηκε δημόσια στην προσωπική του ζωή, τους λόγους για τους οποίους χώρισε, και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η ιδανική σύντροφος. Επιθυμία του ακόμα και σήμερα, να γίνει πατέρας!

 

Η «Ληστεία» , είναι μία συγκλονιστική εμπειρία ενός ηλικιωμένου με μία κλεφτρόνι, που εγκαταλελειμμένος από τα παιδιά του, νιώθει μόνος και ζητάει απεγνωσμένα συντροφιά και αγάπη από το νεαρό κορίτσι. Περιγράφει τη ζωή σας κύριε Πρέκα;

«Πρώτη φορά μου γίνεται αυτή η ερώτηση. Ναι…. (κλαίει) …Δεν νομίζω ότι μπορώ να πω τίποτα άλλο. Είμαι εγώ.»

Μελετάτε ήδη τον Άγιο Παίσιο για να τον ενσαρκώσετε επί σκηνής;

«Εδώ και πολλά χρόνια. Νιώθω ευλογημένος που θα ερμηνεύσω τη ψυχή αυτού του ανθρώπου. Επειδή γνωρίζω ότι πολύς κόσμος δεν τον έχει διαβάσει, θα έρθει εδώ να δει τον ίδιο τον Άγιο Παίσιο να διδάσκει επί σκηνής μέσα από την ηθοποιία. Γιατί τα λόγια του έργου είναι ακριβώς τα λόγια Εκείνου. Ο συγγραφέας Μιλτιάδης  Βιτάλης δεν έγραψε ένα μυθιστόρημα αλλά όλα αυτά που είχε ακούσει πολλές φορές από τον ίδιο».

Έχετε νιώσει την παρουσία του Αγίου Παϊσίου;

«Όση ώρα σου μιλάω, δεν είμαι μόνος μου. Νομίζω ότι με φωτίζει το πνεύμα του. Για αυτό και αυτό μιλάω με εσένα τόσο ήρεμα και όμορφα. Είναι μια προσωπικότητα που θα πρέπει να μπει σε κάθε σπίτι. Θα κάνω κάθε προσπάθεια να αγγίξω αυτή τη συγκλονιστική σκέψη που είχε.. Και με τη βοήθεια του θα είμαι παρών εδώ του χρόνου,  υποδυόμενος τον Άγιο Παΐσιο».

Ποιο είναι το μυστικό του Κώστα Πρέκα που δεν έχουμε μάθει μέχρι σήμερα;

«Δεν υπάρχουν μυστικά Απλώς αποφεύγω να λέω πράγματα για τον εαυτό μου. Τα προσωπικά μου δεν ενδιαφέρουν κανέναν.. Δεν έχω άλλου είδους φιλοδοξίες παρά μόνο το να μπορέσω να μεταλαμπαδεύω στον κόσμο αρχές και σπουδαία έργα από τη πλευρά του θεάτρου. Θα ήθελα να γίνω ο φορέας της καλοσύνης και της αγάπης».

Σας τρομάζει η ιδέα του θανάτου;

«Το ακριβώς αντίθετο, αφού είναι η σύντροφός μου. Βαδίζουμε μαζί , μιλάμε μαζί. Θα ήταν τραγικό να δειλιάσω βλέποντας τον Χάρο απέναντι μου. Για αυτό και δεν έχω φύγει ακόμα. Ίσως γιατί με φοβάται εκείνος και όχι εγώ εκείνον. Πριν αρκετό καιρό μου έγινε μια δολοφονική επίθεση. Εκείνος έχασε και όχι εγώ. Εκείνος προδόθηκε και έδωσε την ευκαιρία στον υπόλοιπο κόσμο να το μάθει όλο αυτό που μου έκανε και πιστεύω ότι θα ένιωσε άσχημα. Εγώ δεν ήθελα να νιώσει άσχημα, απλά να μου πει τον λόγο που το έκανε αυτό;»

Πιστεύετε ότι ήταν μια στημένη δολοφονική επίθεση εις βάρος σας;

«Σαφέστατα.  Είμαι στοχοποιημένος.  Μιλάμε για ανθρώπους που δεν αξίζει τον κόπο όχι μόνο να ζουν , αφού δεν έχουν υγεία ούτε στον εγκέφαλο ούτε στο κορμί, αφού είναι χιλιοτρυπημένοι από τα ναρκωτικά.  Είναι τραμπούκοι, αισχροί, προδότες  που για πέντε ευρώ μπορεί να σκοτώσουν ένα άνθρωπο. Περνάμε την χειρότερη περίοδο από καταβολής ελληνικού κράτους. Θα πρέπει κάποιοι υπεύθυνοι  να λογοδοτήσουν για αυτό. Ονειρεύομαι ένα καλύτερο αύριο».

Γιατί δέχεστε απειλές για τη ζωή σας; Τι σας έχει στοχοποιήσει;

«Οι θέσεις μου ως προς την πατρίδα. Για μένα πατρίδα, οικογένεια, θρησκεία, είναι το τρίπτυχο που διδάχτηκα από μικρός. Όλοι εκείνοι που  θέλουν να καταργήσουν αυτό το τρίπτυχο είναι εχθροί της Ελλάδος και δικοί μου. Κανείς δεν θα με εμποδίσει να εκφράζομαι, να πολεμάω, να σηκώνω την ελληνική σημαία. Αυτά που σας λέω δεν είναι πολιτική θέση είναι η ανάγκη για να ζει ένας άνθρωπος όπως θέλω εγώ, ως Έλληνας. Εγώ δεν σηκώνω το χέρι μου. Αφήνω τον χρόνο να σε τιμωρήσει και θα σε τιμωρήσει . Αυτή είναι η στοχοποίηση από τη πλευρά εκείνων».

Γιατί δεν έχετε φτιάξει ακόμα το κόμμα που είχατε υποσχεθεί;

«Όχι αγάπη μου. Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά στην Ελλάδα όλες οι δηλώσεις παρερμηνεύονται.  Αυτό που είπα είναι ότι θέλω να βοηθήσω κάποια κόμματα. Εγώ το θέατρο δεν το αφήνω. Το θέατρο έχει τη δύναμη να διδάξει και το βασικότερο από όλα είναι ότι  θέλω να παραμείνω ελεύθερος. Αν μπω στην πολιτική θα καταστραφώ, θα δολοφονηθώ αμέσως».

Διακρίνω μία μοναχικότητα στη ζωή σας.

«Μόνο αυτό υπάρχει. Όχι μοναξιά αλλά μοναχικότητα. Και έτσι θα φτάσω μέχρι εκεί που πρέπει να φτάσω, μέχρι το τέλος».

Δεν σας πονάει κάποιες στιγμές αυτός ο μοναχικός δρόμος;

«Μα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο όμορφα είναι, πόσο γαλήνια και τι ανακούφιση νιώθω. Έχω τον χρόνο να ονειρεύομαι. Αν μπορούσε αυτό τον χρόνο να τον είχε όλος ο κόσμος θα ήμασταν μία άλλη χώρα, μία μεγάλη οικογένεια… (δακρύζει) . Μπορεί η μοναχικότητά μου αυτή να κουράζει κάποιους άλλους, όποιος θέλει όμως να με ακολουθήσει, καλοδεχούμενος.».

Θυσιάζεστε για τα ιδανικά σας αλλά το βράδυ επιστρέφοντας μόνος σπίτι… δεν σας ενοχλεί η παγωμένη άλλη πλευρά του κρεβατιού σας;

«Είμαι πανευτυχής. Δεν έχει σημασία που δεν υπάρχει η πραγματική σύντροφος αν και θα το ήθελα πάρα πολύ ,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω σχέσεις. Επίσης το κρεβάτι είναι πολύ ιερό. Πρέπει να βρεθεί ο άνθρωπος που εκείνος που να συμμετέχει και στην αγωνία και στο όνειρο.  Δεν μπορώ να αγγίξω άνθρωπο που δεν ταυτίζομαι.  Εγώ δεν ερωτεύομαι σαρκικά. Δεν με ενδιαφέρει η σάρκα. Με ενδιαφέρει η ψυχή του άλλου και από εκεί μέσα έρχεται η κορύφωση. Πιστεύω ότι ο έρωτας μου για έναν άνθρωπο ολοκληρώνεται όταν αγγίζει τη ψυχή».

Πέρασε από τη ζωή σας ο άνθρωπος που κατάφερε να αγγίξει τη ψυχή σας;

«Βεβαίως και πέρασε. Έκανε δύο σφάλματα όμως που μετά από αυτά τέλειωσε και η σχέση. Το να μην παραδέχεσαι το σφάλμα σου είναι έγκλημα. Αν θέλεις φταίω λίγο και εγώ και σε βεβαιώνω ότι δεν είμαι εγωιστής.  Η αξιοπρέπεια έχει μεγάλο τίμημα και η αξιοπρέπεια μου είναι τόση όσο θα ήθελα να την έχεις και εσύ. Για αυτό τερμάτισα τη σχέση Είσαι η πρώτη που μιλάω για προσωπικά μου θέματα. Πρέπει όμως να γνωρίζει ο κόσμος τι σημαίνει σύντροφος και από τη μια πλευρά και από την άλλη, κάτι που δεν ξέρουν και για αυτό χωρίζουν. Εγώ δεν θέλω να χωρίζω, δεν θα ήθελα να χωρίσω. Αλλά δεν βρίσκεται αυτή η συγκεκριμένη».

Είστε ερωτευμένος;

«Με τη τέχνη του ναι. Το θέατρο είναι η μοναδική σύντροφος της ζωής μου. Χωρίς αυτό δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να ζω. Όχι γιατί θα είμαι ο πρωταγωνιστής αυτής της τελετής αλλά γιατί μέσα από το θέατρο μου δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσω με εσένα με τον κόσμο και αν έχω κάποιο περίσσευμα ψυχής να το δώσω σε όλους.  Δεν κρατάω τίποτα για εμένα. Τίποτα… (κλαίει) . Έτσι έμαθα μια ζωή. Να προσφέρω».

Θα κάνατε ένα παιδί τώρα;

«Φυσικά και θα έκανα. Δεκάδες ήθελα να κάνω. Εμένα μου άρεσε η οικογένεια πολύ και μου αρέσει αλλά είμαι άτυχος πολύ σε αυτό τον τομέα. Δεν βρέθηκε η κατάλληλη. Κανείς δεν ξέρει όμως Το μέλλον είναι μακρύ. Είμαι βέβαιος για αυτό και δεν θα σταματήσω να ελπίζω».

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα “Η ΑΠΟΨΗ” του Σαββατοκύριακου

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα