«Θα αναβαθμίσουμε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού»

«Είναι δεδομένη η απόφασή μου να ανασυγκροτήσουμε μαζί και να αναβαθμίσουμε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, αναδεικνύοντάς το ως τον κεντρικό άξονα άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας στους τομείς αρμοδιότητος του ΥΠΠΟΑ», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος σε σημερινή εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΕΙΠ.

Και συνέχισε:

«Το ίδρυμα έχει επιτελέσει σημαντικό έργο και αυτό καθιστά ακόμα σημαντικότερη την αποστολή που αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. Μπορεί και πρέπει να συμβάλει περαιτέρω στη βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς. Και να καταδείξει το πολυτιμότερο στοιχείο της Ελληνικής ιδιοπροσωπίας. Μπορεί μερικοί να αμφισβητούν αδίκως τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, αλλά δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την παράδοση, τη γλώσσα, τον πολιτισμό μας. Αυτό το μέγεθος που αποτελεί μεγίστη περιουσία της χώρας πρέπει το Ίδρυμα να διαχειριστεί».

Για έναν «εθνικό ρόλο με οικουμενικές διαστάσεις» μίλησε και ο νέος Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού  Χριστόδουλος Γιαλουρίδης.

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες», πρόσθεσε, «αλλά μας εμπνέουν σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αξιοπιστίας του ιδρύματος και επανάκτησης της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και φιλελλήνων διεθνώς».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο, τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τους εργαζομένους του ΕΙΠ, ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε να συνεργαστούν παραγωγικά για να τονώσουν «τους συνεκτικούς δεσμούς με τους Έλληνες της διασποράς, αλλά και να υποστηρίξουν την εξωστρέφεια του Ελληνικού πολιτισμού».

Αναφερόμενος δε ειδικά στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, είπε ότι το ίδρυμα «θα αποτελέσει μια ομπρέλα για τις λειτουργίες που το ΕΚΕΒΙ επιτελούσε στο χώρο του βιβλίου. Και πρόσθεσε: «Δημιουργούμε τα θεσμικά όργανα, βρίσκουμε τα κονδύλια για ένα καινούριο ξεκίνημα».

Στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτόπουλος προήδρευσε της συνεδρίασης του ΔΣ του ιδρύματος. Στη συνεδρίαση, εκτός από τον Πρόεδρο του ΕΙΠ καθηγητή κ. Γιαλουρίδη, έλαβαν μέρος οι κ.κ. Παναγιώτης Μακρής (πρέσβης ε.τ.), Νίκος Κούκης (φιλόλογος, συγγραφέας), Ιωάννης Καζάζης (καθηγητής αρχαίας φιλολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας), Αντώνης Ρεγκάκος (ακαδημαϊκός, αρχαιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Μιχάλης Τιβέριος (ακαδημαϊκός, αρχαιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Γεώργιος Τράντας (Δρ. Νομικής, δικηγόρος), Στέλλα Πρωτοπαπά (οικονομολόγος, συγγραφέας, επιχειρηματίας), Μαρία Μυρογιάννη (δικηγόρος DEA), Βικτωρία Δερδεμέζη (δικηγόρος, σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης), Γεώργιος Βλασσόπουλος (Δρ. Νομικής, δικηγόρος), Αικατερίνη Λούπα (Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών) και Δημήτρης Χρυσοχόου (αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα