«Θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έγιναν»

Συνέντευξη στη Σύσσυ Γεωργαντοπούλου

Την πίστη της ότι, παρά τις προβλέψεις, η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα και σ’ αυτές στις εκλογές και θα έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει ακόμα κι αυτές τις αδικίες που έχουν γίνει, εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, που στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου κατεβαίνει και πάλι με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών.

Μέσα από τις σελίδες της «Α», η κα Κεφαλογιάννη στέλνει, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς όλους τους συναδέλφους της να μιλήσουν με ειλικρίνεια στον κόσμο, ώστε να αποκατασταθεί η κλονισμένη προς τους πολιτικούς εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δεύτερη φορά στην καριέρα σας είστε υποψήφια στην εμβληματική  Α΄ Αθηνών, μόνο που τώρα σε σχέση με το 2012 υπάρχει το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να έρθει δεύτερο κόμμα. Τι θα λέγατε στους πολίτες που επιθυμείτε να προσεγγίσετε ενόψει της 25ης Ιανουαρίου, προκειμένου να ανατραπεί αυτό το σκηνικό;

«Την αλήθεια. Πριν από 2,5 χρόνια η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Ωστόσο, καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι, λόγω της οικονομικής βοήθειας που λάβαμε από την Ε.Ε και το ΔΝΤ. Βέβαια, η βοήθεια αυτή δεν ήταν χωρίς κόστος  για την Ελλάδα. Το τίμημα ήταν υψηλό, κυρίως για τη μεσαία τάξη και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Γνωρίζουμε ότι πήραμε επώδυνα μέτρα, αλλά ήταν αναγκαία. Σήμερα η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Τα πλεονάσματα που επιτύχαμε τα τελευταία δύο χρόνια δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Τα δύσκολα έχουν περάσει. Να ξέρετε ότι με την πρώτη ευκαιρία η οποία  δεν θ’ αργήσει, θα αποκατασταθούν οι αδικίες που έγιναν. Πιστεύω ότι οι πολίτες με την ψήφο τους στις 25 Ιανουαρίου θα δώσουν την ευκαιρία στη Ν.Δ να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο με ασφάλεια».

Πιστεύετε πως με μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότηση κυβέρνησης με αυτόν ως κορμό, υπάρχει κίνδυνος για τη θέση της χώρας στο ευρώ;

«Δεν πιστεύω ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία 2,5 χρόνια που βρίσκομαι στο υπουργείο Τουρισμού είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το συμπέρασμα που έβγαλα από τις επαφές μου αυτές ήταν ότι η Ευρώπη δεν επιθυμεί την Ελλάδα εκτός ευρώ. Εκείνο που ζητούν είναι η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να τηρεί τα συμφωνηθέντα της χώρας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η απόφαση για παραμονή στην ευρωζώνη είναι καθαρά δική μας υπόθεση».

Είναι γνωστή η θέση σας περί συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ακόμα και μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, την επομένη των εκλογών, ώστε να αποφευχθεί νέα εκλογική περιπέτεια με δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα μας;

«Εγώ έχω πει στο παρελθόν ότι η Ελλάδα, αυτή τη δύσκολη περίοδο, έχει ανάγκη από εθνική συνεννόηση. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, θα πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν. Θα ήταν πολύ σημαντικό να αποκτήσει η χώρα μια κοινή στρατηγική. Σήμερα με τις θέσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι αδύνατο να υπάρξει σημείο σύγκλισης».

Καχυποψία και απαξίωση χαρακτηρίζουν σήμερα το εκλογικό σώμα. Πώς μπορεί το πολιτικό σύστημα να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων σήμερα είναι αποστασιοποιημένοι;

«Θα συμφωνήσω μαζί σας με την παρατήρηση ότι πολλοί συμπολίτες μας κρατάνε απόσταση από τους πολιτικούς και γενικότερα το πολιτικό σύστημα. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο, που απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς. Υπό προϋποθέσεις μάλιστα η απαξίωση αυτή ευνοεί τις ακραίες αντιδημοκρατικές δυνάμεις. Η γνώμη μου είναι ότι όλοι οι  πολιτικοί θα πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στον κόσμο. Να του εξηγήσουμε  με πειστικά επιχειρήματα την κατάσταση. Να πάρουμε πρωτοβουλίες εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, όπως προσπάθησε να κάνει ο πρωθυπουργός με την έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν τα κάνουμε αυτά, πιστεύω ότι θα ξανακερδίσουμε τον κόσμο και ταυτόχρονα θα θέσουμε εκ νέου στο περιθώριο τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις».

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα; Τι πρέπει να γίνει στον κλάδο, ώστε η ανάπτυξή του να ενισχυθεί  και όχι να ανακοπεί;

«Το 2013 η τουριστική κίνηση άγγιξε τα 20 εκατομμύρια επισκέπτες. Το 2014 η Ελλάδα καθιερώθηκε ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Υπολογίζουμε ότι οι τουριστικές αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 21 εκατομμύρια και τα 13,5 δισ. ευρώ έσοδα. 

Ο Τουρισμός έδωσε σύμφωνα με το ΙΚΑ, στο πρώτο 7μηνο του έτους, 120.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Πετύχαμε γιατί ακολουθήσαμε με συνέπεια το εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό. Ένα σχέδιο που διαμορφώσαμε μαζί με τους τουριστικούς φορείς της χώρας. Την ίδια  συνταγή πρέπει να ακολουθήσουμε και τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα