Θα αποφασίζει και θα διατάζει (ή θα τον διατάζουν;)

Ο 60χρονος Πορτογάλος – τεχνικός τηλεπικοινωνιών στο επάγγελμα – Βίτορ Μέλο Περέιρα είναι ο νέος προϊστάμενος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ και σύντομα έρχεται στην Αθήνα για να αναλάβει το νέο του πόστο. Κάτω από αυτόν, παραμένουν οι Τριτσώνης, Κουκουλάκης και Καλύβας, προφανώς λόγω του τριετούς συμβολαίου που έχουν υπογράψει.

Πρόκειται για επιλογή της FIFA που αρχικά είχε ενδοιασμούς σχετικά με το αν πρέπει να ορίσει ξένο αρχιδιαιτητή, αλλά τελικά αποφάσισε να κάνει αυτό που υπήρχε στο πλάνο εδώ και καιρό, βλέποντας ότι οι κακές διαιτησίες δεν έχουν πάψει στην Ελλάδα. Έτσι, κατέληξε στον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας των Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Λιγκών, σε έναν παράγοντα που γνωρίζει άπταιστα τρεις γλώσσες πέρα από τα πορτογαλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά.

Ποια η σταδιοδρομία του

Ο Βίτορ Μέλο Περέιρα γεννήθηκε στην Πορτογαλία στις 21 Απριλίου του 1957 και το 1989 διαιτήτευσε για πρώτη φορά στην Α’ κατηγορία της χώρας του. Τρία χρόνια αργότερα, το 1992, έγινε σε ηλικία 35 ετών διεθνής διαιτητής, μέχρι και τα 45 του, που αποσύρθηκε αναγκαστικά λόγω ορίου ηλικίας.  Συμμετείχε σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις (Μουντιάλ το 1998 και το 2002 και ενδιάμεσα το Euro του 2000), ενώ «σφύριξε» και τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2002 μεταξύ της Φέγενορντ και της Μπορούσια Ντόρτμουντ, όπου ομολογουμένως αρίστευσε με τις σωστές του επιλογές (δύο πέναλτι και μία αποβολή).

Το 1998 διηύθυνε για πρώτη φορά ελληνική ομάδα, τον αγώνα, Παναθηναϊκός – Ντιναμό Κιέβου 2-1 για τους ομίλους του Champions League. Το 2000 το Λίβερπουλ – Ολυμπιακός 2-0 για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Το 2001 το Ελλάδα – Γερμανία 2-4 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την ίδια χρονιά για τους ομίλους του Champions League το Μάντσεστερ Γ. – Ολυμπιακός 3-0 και Παναθηναϊκός – Αρσεναλ 1-0, με τον Αρσέν Βενγκέρ και τον Τιερί Ανρί να φεύγουν «σκούζοντας» από τη Λεωφόρο, ενοχλημένοι μάλλον από το αποτέλεσμα, αφού ο Μέλο δεν είχε υποπέσει σε κάποιο μεγάλο λάθος εις βάρος των Λονδρέζων.

 

Ποιος ο ρόλος και οι αρμοδιότητές του

Ο Μέλο ευχή όλων είναι να μην αποτελέσει τον δεύτερο Χιου Ντάλας, ο οποίος ορίστηκε αρχιδιαιτητής από τη διοίκηση Γκιρτζίκη το 2014 και αντί να βρίσκεται συνεχώς στη χώρα μας για να δικαιολογεί το μισθό του, ήταν αραχτός στη Σκωτία και ποτέ κανείς δεν κατάλαβε ποια ήταν η συνεισφορά του στη διαιτησία και στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Η λογική λέει ότι η FIFA στέλνει έναν άνθρωπο να παίρνει τις αποφάσεις και όχι κάποιον για να δέχεται εντολές…

Ο Πορτογάλος παράγοντας αρχικά θα έχει μία συνάντηση με τους τρεις άνδρες της ΚΕΔ και στη συνέχεια θα λάβει μία αναφορά σχετικά με τους διαιτητές που βρίσκονται στους πίνακες. Έχει σημασία να δούμε τι θα αποφασίσει για τους «κομμένους» κι αν θα δώσει «χάρη» σε όλους προκειμένου να ελέγξει ο ίδιος την απόδοσή τους. Έχει επίσης σημασία να δούμε αν θα παραβλέπει τις εκθέσεις των παρατηρητών διαιτησίας ή αν σε κάποιες περιπτώσεις θα κρίνει ιδίοις όμμασι. Το πλάνο πάντως αναφέρει πως θα βρίσκεται αρκετές μέρες το χρόνο στην Ελλάδα και θα είναι αυτός που θα παίρνει τις πιο καίριες αποφάσεις, σχετικά με τον προβιβασμό, τον υποβιβασμό και την καθαίρεση διαιτητών. Οι κύριοι Τριτσώνης, Κουκουλάκης και Καλύβας παραμένουν παρότι η ΕΠΟ δεν έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα