“Θα βρεθεί σύντομα λύση για το χρέος”

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αλλά και οι επενδύσεις κυριάρχησαν στη συνέντευξη που έδωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο CNBC.

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για το χρέος βρίσκεται προ των πυλών, ανοίγοντας δυνητικά τον δρόμο ώστε η πολύπαθη ελληνική οικονομία να σταθεί επιτέλους στα πόδια της, σύμφωνα με το CNBC.

«Νομίζουμε πως θα επιτύχουμε ένα πολύ, πολύ καλό αποτέλεσμα πολύ σύντομα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας χωρίς τη στήριξη του επισημου τομέα και αυτό είναι προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουμε να το κάνουμε», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Ευρώπη, τους τελευταίους μήνες, έχει αποσταθεροποιηθεί αρκετά, όχι μόνον λόγο του Brexit, αλλά και διότι η Γερμανία δεν έχει κυβέρνηση και αυτό φυσικά αποτελεί πηγή ανησυχίας», είπε, σημειώνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται μια γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει να προοδεύει σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διάσωση.

Για τις επενδύσεις

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως μια σειρά θετικών παραγόντων για την Ελληνική οικονομία προσελκύουν και πάλι τους Αμερικανούς επενδυτές.

«Υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε έργα στην Ελλάδα, διότι κάθε έξυπνος επενδυτής θα ενδιαφέρονταν για μια οικονομία που τώρα αρχίζει να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε.

Πέραν της ανάκαμψης σε ότι αφορά την οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα είναι «πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή» και ξανακερδίζει επενδυτές.

Στο μεταξύ και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας χθες στο CNBC, δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αναγνωρίσει πως κάτι πρέπει να γίνει με το ελληνικό χρέος.

«Ακόμα και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί πως, στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε και περισσότερα και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Ελληνικό χρέος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

Αν και οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις για το πώς θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, ο κ. Τζανακόπουλος πιστεύει πως έχει βρεθεί ο «αλγόριθμος».

«Έχουμε αυτό το όριο του 15% το οποίο δεν πρέπει να ξεπεράσουν οι μικτές χρηματοδοτικές μας ανάγκες… άρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που χρειάζεται να λάβουμε πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην χρειάζεται πάνω από το 15% του ΑΕΠ μας προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας. Νομίζω πως έχουμε έναν ‘κλειδωμένο’ αλγόριθμο εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα