Θα διεκδικηθούν οι κατοχικές αποζημιώσεις

«Το Σύνταγμα θα ίσταται και ιεραρχικά στην κορυφή των κανόνων του δικαίου. Δεν έχει θέση στην πολιτική και το έργο της Δικαιοσύνης η αρχή να προτάσσεται ένα μνημόνιο πάνω από το Σύνταγμα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων πως «θα υπάρξουν διεκδικήσεις των κατοχικών δανείων και των αποζημιώσεων με την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων».

Υπενθυμίζεται πως εδώ και χρόνια έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου, όμως η αναγκαστική εκτέλεση (π.χ. κατασχέσεις) εις βάρος τρίτου κράτους, χρειάζεται υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, κάτι που είχαν αρνηθεί να πράξουν όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί.

Επίσης ο Νίκος Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε την ουσιαστική κατάργηση των φυλακών ανήλικων και τον εγκλεισμό τους μόνο σε περίπτωση ανθρωποκτονίας. Επίσης προανήγγειλε την κατάργηση των φυλακών κλειστού τύπου, την αναβάθμιση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, την αναθεώρηση των όρων λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών με έμφαση στην επιμόρφωση για θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και ναρκωτικών, την αλλαγή των Κωδίκων για να υπάρξει επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης και την τροποποίηση του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και την τροποποίηση του αντιρατσιστικού νόμου.

«Οι υποθέσεις οικονομικής διαφθοράς θα διερευνηθούν και θα υπάρξουν διεκδικήσεις των κατοχικών δανείων και των αποζημιώσεων με την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων», τόνισε και διεμήνυσε: «Πρώτα το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα θα είναι στην κορυφή των κανόνων δικαίου» και με αιχμές για την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, ξεκαθάρισε ότι «η τακτική να προτάσσεται ένα μνημόνιο και να ακολουθεί ένας νόμος και το Σύνταγμα να παραμερίζεται, δεν έχει θέση στη δικαιοσύνη».

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης: «Η Δικαιοσύνη θα είναι αυστηρή έναντι ενόχων για σοβαρά εγκλήματα και επιεικής έως ανεκτική για μικροπαραβάτες. Δεν θα τιμωρεί το φρόνημα, αλλά ένοχες πράξεις που τελέστηκαν».

Πηγή: tvxs.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα