«Θα δοκιμαστούμε σκληρά αν καταρρεύσει η συμφωνία με Τουρκία»

To τι θα συμβεί εάν αρχίσει πάλι να μας στέλνει πρόσφυγες η Τουρκία περιέγραψε ο Γιάννης Μουζάλας. Θα δοκιμαστούμε πολύ σκληρά αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία. Εάν υποθέσουμε ότι θα ξαναρχίσουν οι ροές, καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί τέτοιες ροές» προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Φοβόμαστε, προετοιμαζόμαστε και έχουμε υπόψη μας ότι το πρόβλημα αυτό θα μας δοκιμάσει σκληρά αν συμβεί. Έχουμε 60.000 ανθρώπους, αυτό είναι νούμερο που μπορούμε να διαχειριστούμε.

»Αν αρχίσουν εκ νέου ροές δεν θα πεθάνουμε, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε, τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να παίζουν, αλλά θα είναι δοκιμασία για μας» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Δεν πρόκειται να λύσουμε το προσφυγικό. Διαχείριση κρίσης κάνουμε» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Θέση της Κομισιόν, του Ολάντ, και της Μέρκελ, και επιμονή δική μας, και πίεση διαρκής προς την Ευρώπη, είναι να ισχύσει η συμφωνία» παρατήρησε ο Γιάννης Μουζάλας, εξηγώντας ότι η συμφωνία μπορεί να σαμποταριστεί και από κράτη της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας.

«Η Τουρκία μέχρι στιγμής τηρεί τη συμφωνία και προσπαθούμε να τηρείται η συμφωνία. Τρεις φορές υπερβήκαμε τα 100 άτομα την ημέρα» διευκρίνισε.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι από τους 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες συνολικά στην Ευρώπη δικαιούνται να φύγουν 30.000 με 40.000. Δικαιούνται να φύγουν στην Ευρώπη παλεύουμε, υπάρχουν καθυστερήσεις είπε.

Επισήμανε ακόμη ότι η Ειδομένη είναι ένα από τα παράσημα που πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα, μέσα σε δυο μήνες άδειασε με υποδειγματικές διαδικασίες χωρίς άσκηση βίας και από τους ντόπιους και τους μετανάστες που δοκιμάστηκαν.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό δήλωσε ότι η έμφαση δόθηκε στο να αδειάσει η Ειδομένη και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές.

«Έχω ευθύνη, αισθάνομαι άσχημα για το Ελληνικό», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι το Ελληνικό έχει καλά οργανωμένες υπηρεσίες και γίνεται προσπάθεια ελάφρυνσης των προβλημάτων των μεταναστών.

Ο Γιάννης Μουζάλας, τόνισε επίσης, ότι οι τόνοι της αντιπολίτευσης στο προσφυγικό είναι χαμηλότεροι από άλλα θέματα, αναφέροντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε ασπαζόμενος τις θέσεις της Άνγκελας Μέρκελ, τις οποίες ο κ. Μουζάλας τις χαρακτήρισε ό,τι πιο προοδευτικό.

Συμπλήρωσε όμως ότι «εντείνονται φωνές διαφορετικές στο κόμμα του κ. Μητσοτάκη».

«Η καγκελάριος υποστήριξε θέσεις του διαφωτισμού, η Γερμανία μας βοήθησε και συνεχίζει να μας βοηθάει πρακτικά, και έκλεισε τρύπες» ανέφερε για τη στάση του Βερολίνου και της Γερμανίδας καγκελαρίου προσωπικά.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μας έλεγε ο κ. Μουζάλας και ποιες θέσεις του διαφωτισμού εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ. Διότι αυτό τον «διαφωτισμό» καραμελίτσα τον έχουν κάνει, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν έχουν διαβάσει ούτε «προκήρυξη» του διαφωτισμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα