Θα επιμείνει στην έξοδο από το μνημόνιο

Την ίδια ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν μονοπωλούσε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα καθαρόγραφαν την σημερινή του ομιλία στην ΔΕΘ. Και οι πληροφορίες θέλουν να… πρωτοτυπούν!

Του Νίκου Θεοδοσίου

Μάλιστα, ήδη δόθηκε μια μικρή γεύση των όσων θα ειπωθούν μέσω ενός άρθρου του πρωθυπουργού με θέμα την έκθεση, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει πως «σε μια περίοδο που η Ελλάδα βαδίζει με σταθερά βήματα τον δρόμο της ανάκαμψης και της εξόδου από την σκληρή περίοδο των μνημονίων και της λιτότητας, η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας είναι, το δίχως άλλο, ζωτικής σημασίας.

»Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι ακόμα ένας σημαντικός σταθμός σε αυτήν την προσπάθεια στην οποία το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μπορεί και οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

»Είμαι βέβαιος ότι, ενώνοντας δυνάμεις, δουλεύοντας σκληρά και με όραμα, μπορούμε να είμαστε σε θέση ώστε τον Σεπτέμβρη του 2018, με το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, η επόμενη ΔΕΘ να συμβολίσει την αυγή μιας νέας περιόδου για την χώρα και την κοινωνία μας, αφήνοντας οριστικά πίσω της την εποχή της κρίσης, που πρέπει να παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Φυσικά, ο πρωθυπουργός θα αγνοήσει προκλητικά τα όσα είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Πιερ Μοσκοβισί, «η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς επιτροπείας μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανεικών», όπως και τις πληροφορίες από το Βερολίνο που αναφέρουν ότι ο Σόιμπλε έχει έτοιμο το 4ο μνημόνιο, ώστε να μην τρέχουν εκ νέου οι Γερμανοί τον Αύγουστο του 2018.

Οι κινήσεις του το προηγούμενο διάστημα άλλωστε με τις επισκέψεις σε κορυφαίες ελληνικές εταιρείες ήταν ένας προάγγελος των όσων θα ειπωθούν σήμερα. Ο ξαφνικός έρωτας με την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία είναι μια ακόμα προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης που ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει και δεσμεύει τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμα και ένα «θα» μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις με τους δανειστές σε βάρος της κυβέρνησής του. Για αυτό άλλωστε και αρκετά νωρίς ο Σ. Φάμελλος δήλωσε πως «στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ, στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάτι διαφορετικό από το παρελθόν να πει, καθώς θα κάνει απολογισμό πεπραγμένων, κάτι που δεν έκανε κανείς μέχρι τώρα».

Ο μόνος τρόπος

Και δεν είναι ότι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να καινοτομήσει. Απλά είναι ο μόνος τρόπος μιας αξιοπρεπούς εμφάνισης στην ΔΕΘ που ίσως πείσει και κάποιους, οι οποίοι παραμένουν στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μόνο «θα» που με ασφάλεια μπορεί να βγει από το στόμα του πρωθυπουργού είναι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο τον επόμενο Αύγουστο. Όχι γιατί θα συμβεί, αλλά διότι είναι κάτι που καταρχήν προβλέπεται στα χαρτιά, «αν και εφόσον και με σημειώσεις». Οποιαδήποτε άλλη υπόσχεση απαγορεύεται κατηγορηματικά.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί κατά την ομιλία του στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας. Θεωρείται βέβαιο πως θα εκμεταλλευθεί την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου και τμήματα της ομιλίας του.

Κατά τα λοιπά, θα περιοριστεί σε εξαγγελίες σε επίπεδο διοίκησης και μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων για:
– την Νέα Γενιά
– την Δημόσια Υγεία
– το Φάρμακο
– το νέο νομικό πλαίσιο για την αναδοχή και υιοθεσία
– το θεσμικό πλαίσιο για την δυνατότητα διαχείρισης υπό πτώχευση επιχειρήσεων από συνεταιρισμούς εργαζομένων
– τον έλεγχο της υλοποίησης των Τοπικών και Περιφερειακών Δομών του Κοινωνικού Κράτους (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Κέντρα Κοινότητας, Γραφεία Δανειοληπτών, κ.λπ.).

Θα στρογγυλέψει

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να στρογγυλέψει την κοινοβουλευτική ήττα της υπουργού Εργασίας, η οποία αναγκάστηκε να αποσύρει άρθρα από το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει γιατί αυτά επί της ουσίας ενοχλούσαν τους δανειστές.

Θα εστιάσει ιδιαιτέρως στην σημασία που έχει για δικηγόρους και μηχανικούς η αλλαγή που γίνεται και σύμφωνα με την οποία θα πληρώνουν εισφορές μόνο εφόσον έχουν εισοδήματα και όχι με την εγγραφή τους στο σύλλογο ή το ΤΕΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στην απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, για την ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αν έχει ολοκληρωθεί και η ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία όσων δεν μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό νόμο τότε θα παρουσιαστεί και αυτή.

Μια κατά τα λοιπά ήττα της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί εκ νέου: το τριετούς διάρκειας σχέδιο για την μεταρρύθμιση του δημόσιο τομέα με πιο συγκεκριμένα στοιχεία την τροπολογία για την αξιολόγηση που κατατέθηκε στην Βουλή και προβλέπει την ολοκλήρωσή της σε ένα μήνα και προπαντός την κινητικότητα και ιδιαίτερα την πλατφόρμα όπου θα αναγράφονται οι ελλείψεις και θα μπορούν οι υπάλληλοι του Δημοσίου να ζητήσουν να μεταταχθούν, πράγμα που θα κάνουν ηλεκτρονικά, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Στην ομιλία του πρωθυπουργού την δική της θέση θα έχει και η ΕΛΣΤΑΤ: από τα στοιχεία της για την ανεργία που παρουσίασε και στην Βουλή η υπουργός Εργασίας και σύμφωνα με τους… αριθμούς έχει μειωθεί, μέχρι την αύξηση που παρουσίασε τον Ιούλιο ο γενικός δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής σε ετήσια βάση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα