Θα ησυχάσουμε μέχρι τον Οκτώβριο

«Η εβδομάδα μπορεί να διαγραφόταν δύσκολη, όμως όλα πάνε κατ’ ευχή». Αυτή είναι η εκτίμηση συνεργάτη του πρωθυπουργού λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση του Eurogroup, όπου θα εκταμιευτεί η διπλή δόση για την Ελλάδα, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα μας θα αποφύγει την αξιολόγηση της τρόικας τον Ιούνιο. Κάτι που επεσήμανε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον ΣΕΒ.

Ταυτόχρονα η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να αδειάσει την ΟΛΜΕ και να μην κηρύξει απεργία την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων δικαιώνει την κυβερνητική απόφαση για επιστράτευση των καθηγητών, ώστε οι εξετάσεις να γίνουν κανονικά, δίχως να ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι μαθητές και οι οικογένειές τους.

Η εβδομάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ιδανική εάν και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα φέρει νέες επενδύσεις. Στο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι, όμως διατηρούν χαμηλούς τόνους, καθώς γνωρίζουν ότι οι Κινέζοι, οι οποίοι λειτουργούν σε έναν ιδιότυπο κομμουνιστικό καπιταλισμό, είναι απαιτητικοί και το σημαντικότερο σκληροί διαπραγματευτές, πριν πουν το «Οk». Κάτι που φάνηκε και με την Cosco. Όχι τόσο για να έλθει στο λιμάνι, όσο για να συμπράξει με τον ΟΛΠ για τον διαγωνισμό του ΟΣΕ στο Θριάσιο.

Σε ό,τι αφορά τη δόση, τα πρώτα χρήματα (4,2 δισεκατομμύρια) θα φτάσουν στην ΤτΕ τις επόμενες ημέρες, ενώ τα υπόλοιπα 3,3 δισ. θα εκταμιευτούν τον Ιούνιο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η χώρα μας και η κυβέρνηση αποφεύγει το μαρτύριο της αξιολόγησης από την τρόικα τον Ιούνιο, και οι Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ θα επανεμφανιστούν στην Αθήνα τον Οκτώβριο. Εάν μέχρι τότε υπάρχει τρόικα, καθώς οι διαφορές μεταξύ Ε.Ε. κι ΕΚΤ με το ΔΝΤ διαρκώς διογκώνονται.

 

Τέλος στο μαρτύριο

Για τερματισμό του γνωστού «θρίλερ» με τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις πριν από την έγκριση κάθε δόσης του δανείου, μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η τρόικα έκανε ήδη πολύ ευνοϊκή έκθεση. Η τρόικα θα επιστρέψει τον Οκτώβριο, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΒ. Μέχρι τώρα η επιστροφή της τρόικας ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τον Απρίλιο.
«Έχουμε ήδη εξασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας –οι περιβόητες “δόσεις”– θα συνεχιστούν κανονικά», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εξασφαλίσαμε ή εξασφαλίζουμε τώρα όλα τα υπόλοιπα “προαπαιτούμενα” για να πάρουμε τις υπόλοιπες δόσεις ως και τη δόση του Ιουνίου. Η τρόικα έκανε ήδη πολύ ευνοϊκή έκθεση και θα σταματήσει αυτό το γνωστό “θρίλερ” με την εδώ επιστροφή της τρόικας κάθε τρεις μήνες. Μείζων διαπραγμάτευση θα γίνει ξανά τον Οκτώβριο, με τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Κι ως τότε ελπίζουμε και πασχίζουμε η εικόνα της χώρας μας να είναι ακόμα καλύτερη».
Φυσικά η Ελλάδα δεν μπορεί να χαλαρώσει, από τη στιγμή που είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τα προαπαιτούμενα, δηλαδή να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφθορά, καθώς και με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Είναι σαφώς μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα πάει καλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε».

 

Η έκθεση       
Η απόφαση του Eurogroup ήρθε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία προϊδεάζει για ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, τη διετία 2015-16, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στον εγχώριο και διεθνή Τύπο περί αποδοτικότητας και επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος. Ειδικότερα, η Επιτροπή επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, θα απαιτηθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος πρόσθετα μέτρα που θα αναλογούν στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να καθησυχάσει, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015-16. Το αντίθετο έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας».
Αναμφίβολα πέρα από τις καθησυχαστικές δηλώσεις των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών δημιουργούνται ερωτηματικά για το ποια είναι η αλήθεια για τα πλεονάσματα και τα ελλείμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα 330 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3,6 δισ. ευρώ.
Το σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα προ φόρων κατά 473 εκατ. ευρώ.
Το μυστικό στη συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος είναι ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου αποφασίστηκε μεγάλη μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,45 δισ. ευρώ.
Το ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι η επιστροφή των πρωτογενών ελλειμμάτων από τον Απρίλιο, με την παράλληλη υστέρηση των εσόδων στα 473 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και ο καλλωπισμός των αριθμών δεν καλύπτει την πραγματικότητα:

  • Ας μη λησμονούμε ότι υπάρχει πετσόκομμα στην επιστροφή φόρων ύψους 544 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ είχε προϋπολογίσει την επιστροφή φόρων ύψους 869 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο, και επέστρεψε λιγότερα από τα μισά, μόλις 325 ευρώ.
  • Επίσης υπάρχει πετσόκομμα στην εκταμίευση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 914 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ είχε προϋπολογίσει να καταβάλει για τα έργα του ΠΔΕ στο τετράμηνο του 2013 το ποσό των 1.750 εκατ. ευρώ, και κατέβαλε τελικά το ποσό 836 εκατ. ευρώ.
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες στο τετράμηνο διαμορφώθηκαν στο ποσό των 14.651 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 16.102 εκατ. ευρώ, δηλαδή αναβλήθηκαν πληρωμές ύψους 1.451 εκατ. ευρώ.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτό είναι νοικοκύρεμα και περιορισμός σπατάλης, αλλά δεν είναι, καθώς πρόκειται για υποχρεώσεις και δαπάνες του κράτους που θα έδιναν ρευστότητα στην αγορά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα