Θα κάνουν το επόμενο βήμα;

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: 

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος από την Επιτροπή Διαλόγου, που συγκροτήθηκε μετά από τη συμφωνία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, είναι γεγονός. Η προγραμματική συμφωνία σε 10 τομείς επίσης είναι γεγονός, όπως και οι διαφωνίες που καταγράφηκαν. Οπότε η μπάλα είναι πλέον στα χέρια των πολιτικών αρχηγών για το εάν θα γίνει το επόμενο βήμα και προχωρήσει η ενοποίηση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και Κινήσεων, οι οποίες μετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου.

Η Επιτροπή Διαλόγου κατέληξε, λοιπόν, στις προτάσεις της. Έτσι, αυτά που προτείνονται είναι:

# Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή και η διαδικασία αποσυνδέεται έτσι από την κυβερνητική θητεία. Η διαδικασία προβλέπει πως την 3η ψηφοφορία που, αν δεν εξασφαλίσει τους 160 βουλευτές, τότε παρατείνεται η θητεία του Προέδρου κατά έναν χρόνο.

# Ο ΠτΔ συγκαλεί και τυπικά πια ο ίδιος Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

# Η επίκληση εθνικού θέματος από την κυβέρνηση για τη διάλυση της Βουλής θα μπορεί να αποφασιστεί από τα 3/5. Η δε κυβέρνηση που θα προκύπτει θα αφορά στη συμπλήρωση της τετραετούς θητείας.

# Όχι στη συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου και στην αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογιών, ναι στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών – οι βουλευτές θα δικάζονται όπως οι απλοί πολίτες.

# Η Βουλή θα μπορεί να προχωρά στην αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος από τα 3/5.

# Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων θα επιλέγονται μέσω ΑΣΕΠ και θα έχουν πενταετή θητεία. Μείωση των συμβούλων των υπουργών και κατάργηση των Πολιτικών Γραφείων ως δημοσίων υπηρεσιών.

# Δημόσιοι υπάλληλοι που κρίνονται κατ’ επανάληψη ακατάλληλοι μπορεί μέσω αξιολόγησης να αποπέμπονται.

# Ενιαία Κάρτα Πολίτη (αριθμός ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ).

# Μητροπολιτικοί δήμοι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθιέρωση «Καλλικράτη» και στη Δικαιοσύνη. Να υπάρξει σώμα Δικαστικών Εμπειρογνωμόνων.

# Οι φόροι των ακινήτων μεταφέρονται στους ΟΤΑ από το κράτος.

# Στροφή στη στήριξη ή τη δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων και στα εξαγώγιμα προϊόντα, προώθηση των συγχωνεύσεων εταιρειών και γρήγορη εκκαθάριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

# Υπέρ της προοδευτικής φορολόγησης των εισοδημάτων με μικρότερο πλαφόν και καλύτερη, πιο δίκαιη κατανομή.

# Προστασία εργασίας, με συλλογικές διαπραγματεύσεις και αξιοπρεπή κατώτατο μισθό – η συρρίκνωση των μισθών δεν είναι λύση ούτε ενισχύει την ανάπτυξη.

# Μείωση των εισφορών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που θα οδηγήσει στην καλύτερη είσπραξη και θα συμβάλει στην ανάπτυξη.

# Ίδρυση νέων τραπεζών.

# Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, κοινωνική προστασία ευπαθών ομάδων.

# Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε ασφαλιστική εταιρεία, αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των γιατρών του ΕΣΥ (δικαίωμα εργασίας εντός και εκτός συστήματος).

# Ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με συγκεκριμένους όρους ελέγχου για την ίδρυση και τη λειτουργία, επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου για την Παιδεία.

# Διάλογος για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους.

Η αξιολόγηση και ο… μουτζούρης

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν ότι το πόρισμά τους θα αξιολογηθεί από τα κόμματα και τους φορείς που συμμετέχουν για να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη για την εκλογή ηγεσίας, το φθινόπωρο, από τη βάση, με ανοιχτές διαδικασίες κι εγγυήσεις, και στη συνέχεια τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Γιάννη Τούντα, από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει.

Αυτό που μένει τώρα είναι ο καθορισμός της συνάντησης της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ώστε να λύσουν τις όποιες διαφορές τους και να αποφασίσουν εάν τελικά κάνουν το επόμενο βήμα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται πως είναι αναγκαίο το επόμενο βήμα και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για ειλικρινή διάλογο. Κάπως έτσι προσπαθούν να σπρώξουν τον «μουτζούρη» στο Ποτάμι σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινός τόπος και δεν προχωρήσει η ενοποίηση του χώρου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως ο κ. Θεοδωράκης επιθυμεί οι διαφωνίες που προέκυψαν στην Επιτροπή Διαλόγου να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας πολιτικής αντιπαράθεσής του με την κα Γεννηματά, για να προκύψει το στίγμα του νέου φορέα μέσα από την εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση, ενώ αντιθέτως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να επιδιώκει απλώς μια διακομματική συνδιάσκεψη πριν από την εκλογή καθώς θεωρεί το σημερινό κείμενο επαρκές για την ίδρυση του νέου σχήματος.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν πως εάν «η Φώφη κάνει πίσω και περάσει το σχέδιο του Θεοδωράκη, τότε το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να χάσει την παντοδυναμία του. Αντίθετα, εάν κάνει πίσω ο Σταύρος και προχωρήσει η ενοποίηση πρώτα με συνδιάσκεψη, το Κίνημα θα έχει τον πρώτο λόγο και στο νέο σχήμα».

Πάντως συνεργάτες της κας Γεννηματά τονίζουν πως στις όποιες αποφάσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα παίξουν ρόλο και οι απαντήσεις που δόθηκαν από όσους ψήφισαν στις περιφερειακές εκλογές του Κινήματος πριν από ένα μήνα περίπου.

Στην έρευνα που διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίου γνώμης σε 16 σημαντικά πολιτικά ζητήματα συμμετείχαν εθελοντικά πάνω από 400 ψηφοφόροι σε Αττική, Κρήτη, Πελοπόννησο και Θράκη.

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει η σαφής αντίθεση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τις ιδιωτικοποιήσεις σε τομείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς 65% είναι αρνητικό στην ιδιωτικοποίηση Ενέργειας και Ύδρευσης και περίπου 55% με την ιδιωτικοποίηση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων βρίσκει σύμφωνη μια πλειοψηφία του 55% των ψηφοφόρων. Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω κατάργησης συλλογικών συμβάσεων εργασίας κι απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ενώ το ίδιο υψηλό είναι το ποσοστό όσων επιθυμούν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Στον τομέα της Παιδείας το 60% των ψηφοφόρων συμφωνούν με την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ενώ αντίστοιχα στην υγεία το 55% συμφωνεί με την απόφαση για κατάργηση του εισιτηρίου των €5 για τη χρήση νοσοκομειακών υπηρεσιών.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα