«Θα κριθώ για το έργο που έχω προσφέρει»

«Η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι δυνατόν να μην έχει εκπρόσωπο στη ΔΟΕ. Πρέπει η Ελλάδα να έχει ισχύ στα κέντρα των αποφάσεων». Αυτό επισημαίνει ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και υποψήφιος για τη θέση του «Αθανάτου» μετά την αποχώρηση λόγω ηλικίας του Λάμπη Νικολάου.

Ο κ. Καπράλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α» ισχυρίζεται ότι η πολιτική δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό, τονίζει πως οι αθλητές όταν προπονούνται δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι ο υπουργός Αθλητισμού, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή», που έδωσε την ευκαιρία στους αθλητές μας να έχουν άριστη παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Καπράλου είναι:

 

Γιατί η εκλογή στη ΔΟΕ αποτελεί μέγα γεγονός; Τι κρύβει; Δόξα, ισχύ, χρήμα ή κάτι άλλο;

«Κατ’ αρχάς, δεν θα χαρακτήριζα την εκλογή μέγα γεγονός αλλά αυτονόητο. Δεν μπορεί η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους διοργάνωσε δύο φορές, μία το 1896 κι άλλη μια το 2004, να μην έχει εκπρόσωπο στη ΔΟΕ. Δεν γίνεται να μην ακούγεται η φωνή της στα κέντρα αποφάσεων του Ολυμπιακού Κινήματος! Αναφορικά με τα χρήματα: Για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, οι θέσεις στη ΔΟΕ δεν είναι έμμισθες. Οπότε δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Ισχύς: ναι, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι θέμα ισχύος. Να έχουμε μία δυνατή φωνή στη ΔΟΕ. Να σας ενημερώσω ότι η ΔΟΕ έχει προσφέρει σημαντική οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα από τότε που ξέσπασε η κρίση.Όσον αφορά τη δόξα, εδώ υπάρχει ένα θέμα: Αν είσαι έντιμος και ικανός, θα προσφέρεις στο Ολυμπιακό Κίνημα, θα αφήσεις ένα καλό όνομα για την πατρίδα σου. Αν όμως δεν έχεις μία σωστή παρουσία, τότε ζημιώνεις και τη Χώρα σου, και τον εαυτό σου και τον Θεσμό. Ξέρετε, δεν είναι εύκολη θέση, η θέση του Αθάνατου».

 

Με τον Ισίδωρο Κούβελο, πέραν των αθλητικών δεσμών, είστε και στο ίδιο στρατόπεδο (Ν.Δ.). Όμως εσάς στηρίζει φανερά ο ΣΥΡΙΖΑ και τον Κούβελο η Νέα Δημοκρατία. Πώς ερμηνεύετε αυτό το «στάτους»;

«Δεν θέλω να ερμηνεύσω κανένα στάτους, επειδή δεν πιστεύω και δεν δέχομαι να μπαίνουν ταμπέλες στον αθλητισμό, ειδικά όταν επιχειρούν κάποιοι να τον συνδέσουν με τα πολιτικά κόμματα. Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τον μπλέκουμε με την πολιτική. Πιστεύετε ότι ο αθλητής που προσπαθεί σκληρά για να προκριθεί στους ΟλυμπιακούςΑγώνες ή να κατακτήσει ένα μετάλλιο, ενδιαφέρεται για τα κόμματα; Ο κομματισμός έχει προκαλέσει πολλά δεινά στη χώρα και καλό θα ήταν να αποφεύγεται οποιαδήποτε ανάμιξή του με τον αθλητισμό. Επίσης να τονίσω ότι εγώ προσωπικά, αυτά τα 8 χρόνια που είμαι στην προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, συνεργάστηκα σε πολύ καλό βαθμό με ξεχωριστές κυβερνήσεις διαφορετικής μάλιστα κομματικής προέλευσης».

 

Για να επιλέξουν κάποιον οι ομοσπονδίες, ποια κριτήρια έχουν; Αθλητική – οικονομική «χείρα» βοηθείας ή κάτι άλλο;

«Αυτή είναι μία ερώτηση που δεν πρέπει να την κάνετε σε μένα αλλά στους ανθρώπους των ομοσπονδιών που θα ψηφίσουν. Απλώς να πω ότι θα ήθελα να δουν σε μένα έναν άνθρωπο που μεγάλωσε με τις αξίες του αθλητισμού, οι οποίες ήταν καθοριστικές στη ζωή μου. Υπήρξα πρωταθλητής της Ελλάδος στην κολύμβηση και Βαλκανιονίκης, συμμετείχα σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες το 1980 και το 1984. Θεωρώ ότι έχω τιμήσει την Ελλάδα ως αθλητής. Επίσης στα κριτήριά τους θα πρέπει να υπολογίσουν όλη την πορεία που είχα μετά, ως παράγοντας στον αθλητισμό, καικυρίως αυτά τα οκτώ δύσκολα χρόνια που ως πρόεδρος της ΕΟΕ προσπάθησα να είμαι πάντα κοντά στις Ομοσπονδίες αλλά και στο πλευρό των αθλητών. Το πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν αθλητή στον δρόμο για το Ρίο” είχε ανέλπιστη επιτυχία. Ενίσχυσε περισσότερους από 50 αθλητές στο δύσκολο στάδιο της προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Αυτό το πρόγραμμα πιστεύω ήταν και η σανίδα σωτηρίας του ελληνικού αθλητισμού».

 

Αν εκλεγείτε, ποιες αλλαγές προγραμματίζετε που θα κάνουν τη διαφορά από τη σημερινή κατάσταση;

«Άμεσος στόχος θα είναι να συνεχίσω το άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν αθλητή” αυτήν τη φορά με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Έχουν ήδη εξασφαλισθεί δέκα υποτροφίες από Έλληνες επιχειρηματίες της Διασποράς. Επίσης θα επιμείνω στο πάγιο αίτημα για περισσότερη ανεξαρτησία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με τη μετατροπή της σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτός ο σφιχτός εναγκαλισμός της με το Δημόσιο κάνει πιο δαπανηρή και καθόλου ευέλικτη τη λειτουργία της και δεν μας επιτρέπει να προχωρούμε σε ενέργειες αρκετά πιο οικονομικές σε σχέση με την παρούσα φάση και κυρίως πιο αποτελεσματικές».

 

Ως παλαιός συνεργάτης της το 2004, έχετε ή όχι την ηθική συμπαράσταση της Γιάννας;

«Με την κυρία Αγγελοπούλου έχω καλές σχέσεις, όπως πιστεύω ότι έχουν και οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε για τη διοργάνωση τωνΟλυμπιακών Αγώνων του 2004. Από εκεί και πέρα, δεν έχει καμία εμπλοκή στις εκλογές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής».

 

Και μια «ντιρέκτ» ερώτηση: Πέφτει χρήμα στους ψηφοφόρους, ώστε να γείρουν από τη μια ή την άλλη πλευρά, ή μόνο στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν αυτά;

«Στην ντιρέκτ ερώτηση θα δώσω και ντιρέκτ απάντηση. Ούτε δίνω χρήματα, ούτε καν μου έχει περάσει από το μυαλό να δώσω χρήματα για μία ψήφο στις επερχόμενες εκλογές. Άλλωστε θα ήταν υποτιμητικό για μένα μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό να μην έχω να παρουσιάσω κάποιο έργο και να αναγκάζομαι να εξαγοράζω τις ψήφους των συνάδελφων μου στην ΕΟΕ».

 

Ποια θεωρείτε ότι υπήρξε η κορυφαία στιγμή του Ολυμπισμού;

«Πιστεύω ότι ο Ολυμπισμός έχει προσφέρει πολλές κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας που θα ήταν άδικο να απομονώσουμε κάποιες. Θα μείνω, όμως, στην πιο πρόσφατη που δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει την ιστορία του Ολυμπιακού κινήματος και είναι η παρουσίαση της Ατζέντας 2020 από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, με καινοτόμες προτάσεις και αλλαγές, προκειμένου το Ολυμπιακό Κίνημα να έρθει ακόμα πιο κοντά στους νέους, να πετάξει τα βαρίδια του παρελθόντος και να προσδοκά σε καλύτερες ημέρες».

 

Τα Ολυμπιακά έργα του 2004 κόστισαν ακριβά. Θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερη διαχείριση, ώστε μετέπειτα (σήμερα) μερικά από αυτά να μη χρησιμοποιούνται ως βολικοί σκουπιδότοποι;

«Εσείς λέτε ότι κόστισαν ακριβά και μπορεί να έχετε δίκιο, αλλά εγώ λέω ότι κάποια από αυτά άλλαξαν την όψη της Αθήνας και της Ελλάδας. Φαντάζεστε πώς θα ήταν σήμερα η ζωή στην πρωτεύουσα χωρίς την Αττική Οδό, το Μετρό ή το αεροδρόμιο; Όσον αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις –όχι βέβαια στο σύνολό τους– είναι προφανές ότι στον σχεδιασμό και την κατασκευή τους δεν λήφθηκε υπόψη ο παράγοντας της μεταολυμπιακής αξιοποίησής τους, με αποτέλεσμα την εικόνα που συναντούμε σήμερα σε γήπεδα. Δυστυχώς κάποιες από τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, η εθνική μας νοοτροπία, άγγιξαν και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».

 

Από όλους τους προϊσταμένους του Αθλητισμού σε πολιτικό επίπεδο, ποιος θεωρείτε ότι ήταν ο πιο χρήσιμος για τη χώρα και βεβαίως για τον Αθλητισμό;

«Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω κάποιον, και θα σας εξηγήσω το γιατί. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άνθρωποι που προήλθαν από τον αθλητισμό, τον θεωρούσαν κοινωνικό αγαθό και προσπάθησαν όλοι να προσφέρουν. Ωστόσο, δεν ήταν ίδιες οι συνθήκες στην Ελλάδα πριν από το 2010 και μετά, άρα δεν υπάρχει σταθερό μέτρο σύγκρισης. Επίσης δεν ήταν πάντα ίδια η αντιμετώπιση του αθλητισμού από τον πρωθυπουργό ή από τον υπουργό Οικονομικών, άρα είναι ανόμοια κάθε προσπάθειασύγκρισης. Θα μείνω στο γεγονός ότι όλοι προσπάθησαν, καλοπροαίρετα, να βάλουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτό το τόσο όμορφο πράγμα που λέγεται αθλητισμός».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα