Θα μας δείξει τα δόντια του ο φετινός χειμώνας

Οι… δεήσεις των Ελλήνων καταναλωτών για ήπιους χειμώνες –άρα και για την ανάγκη λιγότερου πετρελαίου θέρμανσης– μάλλον δεν θα «πιάσουν» τόπο φέτος, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων. Τι λένε αυτές; Ότι η φετινή χειμερινή περίοδος για την Ελλάδα (και γενικά για τη βαλκανική χερσόνησο) θα είναι από τις ψυχρότερες των τελευταίων 10 ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους προηγούμενους χειμώνες δεν είχαμε ούτε πολλές χιονοπτώσεις, ούτε πάρα πολύ κρύο, σε αντίθεση με φέτος που ήδη από τις 22 Οκτωβρίου και αρκετά χιόνια έχουν πέσει στην ηπειρωτική Ελλάδα και το θερμόμετρο έχει πάρει την κατηφόρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 2014 θα είναι η χρονιά των αντικυκλώνων στη δυτική Ευρώπη και η χρονιά των σφοδρών χιονοπτώσεων και του πολικού ψύχους στην ανατολική Ευρώπη. Οι αντικυκλώνες θα εγκατασταθούν στη δυτική Ευρώπη, αφήνοντας έτσι, όλα τα συστήματα και το κρύο από τη βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.

Στη Σιβηρία, φέτος μετά από πολλά χρόνια, επικρατεί ήδη αυτή την εποχή ψύχος με θερμοκρασίες ακόμα και -30oC. Κρύες μάζες από Σιβηρία αναμένεται να επισκεφτούν τη χώρας μας, τόσο μέσα στον Νοέμβριο όσο και στον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα