«Θα μπορούσα να ήμουν σε νησί και να παίζω κιθάρα»

Oνειρεύεται νησιά έχοντας συντροφιά μια κιθάρα ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός και ιδρυτής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών παραχώρησε συνέντευξη στο «Reuters»  και έριξε την ατάκα της χρονιάς αναφορικά με την επιστροφή του στη κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.«Δεν χρειάζεται να είμαι στην πολιτική για να είμαι βουλευτής.. Θα μπορούσα να πάω σε ένα μακρινό νησί και να παίζω με την κιθάρα μου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός έμεινε σταθερός στις απόψεις του για διενέργεια δημοψηφίσματος μετά το πέρας των βουλευτικών εκλογών, με κύριο θέμα τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές, ενώ δεν θα έλεγε «όχι» σε συνεργασία, υπό όρους όμως,  με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Λέει χαρακτηριστικά πως το νεότευκτο κόμμα του θα ήταν ανοιχτό σε μια συνεργασία με την Αριστερά, αρκεί να υπήρχε συμφωνία επί του δημοψηφίσματος. Το άρθρο αναφέρει πως ο Γιώργος Παπανδρέου ανήκει στην τρίτη γενιά μιας επιφανούς δυναστείας και τώρα προσπαθεί να κάνει την επάνοδό του έπειτα από την εκπαραθύρωσή του από την πρωθυπουργία το 2011. Μόνο που δεν το κάνει με το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, αλλά με ένα νέο κόμμα. «Το κόμμα θεωρείται μπαλαντέρ στις εκλογές και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο μετεκλογικό τοπίο, εάν και εφόσον καταφέρει να πιάσει το όριο του 3% και μπει στη Βουλή», αναφέρει το Reuters.

Για να συμπληρώσει: «Με μια προγραμματική πλατφόρμα υπέρ του ευρώ και των μεταρρυθμίσεων, ο Παπανδρέου θα μπορούσε να έχει μια μετριοπαθή στάση σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι ριζοσπαστικές αριστερές ρητορείες έχουν τρομάξει τους επενδυτές. Από την άλλη, όμως, ο Τσίπρας έχει αποκλείσει τις συμμαχίες με τους περισσότερους, εκτός από το ΚΚΕ, αν και οι αναλυτές αναμένουν να μαλακώσει τη στάση του αν τελικά νικήσει στις εκλογές. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα του Παπανδρέου είναι οριακά εκτός Βουλής, αν και ο ίδιος δείχνει βέβαιος πως τελικά θα εισέλθει».

Στόχος του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι να μετατοπίσει τη συζήτηση στην Ελλάδα από τη στενή εστίαση στο πρόγραμμα διάσωσης. «Θέλω να επαναφέρω στη συζήτηση τα βαθύτερα ζητήματα της χώρας που έχουν να κάνουν με τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς, ο συγκάτοικός του στις αρχές του 1970 στο Amherst College της Βοστώνης, παρέλειψε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ή να αποκρούσει τις πιέσεις των συμφερόντων. Αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται πρόθυμος να συνομιλήσει κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ αν τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ένα δημοψήφισμα.

«Εξαρτάται πλήρως από το τι ασπάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ», λέει στους δημοσιογράφους του Reuters. «Αν είναι σοβαροί για να κάνουν αλλαγές και μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο και να επιστρέψουμε στις αγορές δίχως μνημόνιο, τότε θα ήμουν ευτυχής να τους υποστηρίξω».

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γιώργος Παπανδρέου αναγκάστησε σε ατιμωτική έξοδο από την πρωθυπουργία, το 2011, έπειτα από μια κακότεχνη προσπάθεια να διενεργήσει δημοψήφισμα για το αντιλαϊκό πακέτο διάσωσης που δόθηκε από τους εταίρους τη στιγμή που η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της ευρωκρίσης.

Οι όροι έχουν αλλάξει από τότε, σημειώνει, αλλά συμπληρώνει πως το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η εντολή για την υλοποίηση δύσκολων πολιτικών μεταρρυθμίσεων και να προσφέρουν μια εγγύηση στους δανειστές ότι υπάρχει λαϊκή βούληση. «Είναι καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας και να σταματήσουμε να κατηγορούμε την Τρόικα για την επιβολή της λιτότητας ως αντάλλαγμα της χρηματοδότησης που λαμβάνουμε». Ωστόσο σημειώνει πως ενώ ο ίδιος επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, από τη μεριά τους οι Ευρωπαίοι πρέπει να τελειώσουν με τη λιτότητα.

Για τις επιθέσεις προς το πρόσωπό του από το ΠΑΣΟΚ

Όσο για τις κατηγορίες που δέχεται από πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι με την κίνησή του αποδυναμώνει το κόμμα του πατέρα του, εκείνος απαντάει πως ήθελε να δημιουργήσει ένα κόμμα με αξίες και ταυτότητα, καθώς το υπάρχον είχε εμπλακεί σε πελατειακές σχέσεις.

Για να συνεχίσει με νόημα: «Αυτό δεν είναι η πολιτική μου, ποτέ δεν ήταν η πολιτική μου. Δεν χρειάζεται να είμαι στην πολιτική για να είμαι βουλευτής. Έχουμε μεγάλα νησιά εδώ στην Ελλάδα. Θα μπορούσα να πάω σε ένα μακρινό νησί και να παίζω με την κιθάρα μου».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα