«Θα πετύχουμε το στόχο των εσόδων για το 2014»

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της για φέτος εξέφρασε ο Χάρης Θεοχάρης. Μιλώντας στο Bloomberg, o Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων τόνισε πως «τα μακροικονομικά δεδομένα είναι με το μέρος μας» ενώ ανέφερε ότι πλέον στρέφεται στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής των ευπόρων αλλά και στην μείωση γραφειοκρατιών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους των εσόδων φέτος παρά τη μικρή υστέρηση του πρώτου τριμήνου, δήλωσε αρχικά στο Bloomberg ο Χάρης Θεοχάρης. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η «τρύπα» των 200- 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα του κράτους το α’ τρίμηνο είναι αποτέλεσμα κυρίως προσωρινών δυσλειτουργιών από διοικητικές αλλαγές, καθώς και μεταβολές στις ημερομηνίες πληρωμών.

«Τα μακροικονομικά δεδομένα είναι με το μέρος μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης ενώ πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους των φορολογικών εσόδων το 2013 για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην τον ξαναπετύχει φέτος».

Σημειώνεται ότι τα κρατικά έσοδα ανήλθαν σε 6,88 δις. ευρώ το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, ήτοι κατά 454 εκατ. ευρώ ή 6,2% χαμηλότερα του στόχου της κυβέρνησης, ενώ δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί τα στοιχεία του Μαρτίου.

«Παρότι χαμηλότερα του στόχου, τα φορολογικά έσοδα κινούνται μέχρι στιγμής φέτος σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, εξήγησε στο πρακτορείο ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων. Τα σημάδια ενίσχυσης της εγχώριας οικονομίας μπορεί να ενδυναμώσουν την δυναμική αύξησης των εσόδων, εξήγησε ο ίδιος.

«Οι διαθέσιμοι δείκτες δείχνουν πως η ανάκαμψη από την ύφεση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2013», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης για να προσθέσει πως «Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για αισιοδοξία στα έσοδα».

 

«Οι αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται»

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι πλέον στρέφεται στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής των ευπόρων αλλά και στην μείωση γραφειοκρατιών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις. «Αναμένω χειροπιαστά αποτελέσματα σύντομα. Οι αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται» σημειώνει.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα