«Θα χρησιμοποιήσω καρότο και μαστίγιο για να κυνηγήσω την ανώτερη τάξη»

Αποφασισμένος για «καρότο και μαστίγιο» στην ανώτερη τάξη δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του στην  βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως  «δεν είχαμε το χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιους ενώ περιέγραψε ως έναν δύσκολο συμβιβασμό περιέγραψε την συμφωνία διάσωσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

«Το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν είχαμε φύγει από την ευρωζώνη τον Ιούλιο μοιάζει να βασίζεται στην υπόθεση ότι δε θα είχαμε χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δε θα υποχρεωνόμασταν να πάμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο και ότι το ΔΝΤ δε θα επέβαλε όρους.

Αυτή η ιδέα, ότι εκτός ευρωζώνης είσαι τελείως ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν υποστηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται ότι ακόμη και τώρα δεν είναι βέβαιο ότι η Αθήνα θα βγει από την κρίση με τον τρόπο που θα ήθελε η αριστερή κυβέρνηση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει το δημοσίευμα, θεωρεί ως κλειδί για την επιτυχία την ελάφρυνση του χρέους.

Ο υπουργός θα ήθελε να δει τη συζήτηση για το χρέος να αρχίζει τον Φεβρουάριο, μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την πρώτη αξιολόγηση.

Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει εξάλλου ότι το πραγματικό τεστ για μια αριστερή κυβέρνηση δεν είναι αν θα εφαρμόσει το πρόγραμμα, που οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να το κάνει, αλλά να το εφαρμόσει αφήνοντας περιθώριο για «ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες στην υγεία και την παιδεία – την κοινωνική σφαίρα για την οποία η αριστερά θα ήταν περήφανη».

Παραδέχεται επίσης ότι δεν έχουν γίνει πολλά επί ενός άλλου κρίσιμου τεστ, την αντιμετώπιση της «ολιγαρχικής ελίτ», όπως αναφέρει ο Guardian.

Δηλώνει δε ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει καρότο και μαστίγιο για να κυνηγήσει την ανώτερη τάξη που απέφυγε να βοηθήσει τη χώρα, μεταξύ άλλων βγάζοντας τα χρήματά της στο εξωτερικό στο απόγειο της κρίσης.

«Δεν είχαμε τον χρόνο να κυνηγήσουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε μία αίσθηση δικαιοσύνης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Κάνουμε σημαντική δουλειά συγκρίνοντας εκροές από ελληνικές τράπεζες με φορολογικά έσοδα και κοιτάζουμε όλες τις λίστες, συμπεριλαμβανομένης της λίστας των Ελλήνων που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο», συμπληρώνει ο υπουργός. Όπως λέει, κάτι τέτοιο δε θα το έκαναν ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ διότι «θα ήταν σαν να ψήφιζαν οι γαλοπούλες για το χριστουγεννιάτικο γεύμα».

Ως μεγαλύτερη ανησυχία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει τη «μεταρρυθμιστική κόπωση», καθώς συνεχώς ψηφίζονται νέοι νόμοι και οι πολίτες «δε βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ». Όπως σημειώνει, «είχαμε ήδη 12 περικοπές στις συντάξεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα