Θεέ μου, ένας ΠΑΟΚ!

Όταν ο Ιβάν Σαββίδης έβγαινε από τη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης στις 12 Μαΐου του 2015 μηδενίζοντας τα χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς την πολιτεία πολλοί ήταν αυτοί που είχαν… υποψιαστεί ότι ο σύλλογος μπαίνει σε νέα τροχιά. Λίγες μέρες αργότερα και παρά το ότι η ομάδα είχε μόλις ολοκληρώσει μία σεζόν σχεδόν έρποντας αγωνιστικά, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έδινε το σύνθημα της μεγάλης αντεπίθεσης. Πρόσληψη του Άρνεσεν και μπάτζετ 20.000.000 ευρώ!

Ακόμη και μετά από αυτή την κίνηση και εξαγγελία ο κόσμος δεν έδειχνε, πάντως ζεστός. Περίμενε πράξεις και αποτελέσματα και όσο αργούσαν οι μεταγραφές και η πρόσληψη προπονητή, την ώρα που πλησίαζαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, δεν ήταν λίγοι αυτοί που προμήνυαν μία ακόμη καταστροφική χρονιά, βουτηγμένη στη μετριότητα.

Όταν ο Φρανκ Άρνσεσεν επέλεξε τον Ιγκόρ Τούντορ για το δύσκολο πάγκο του ΠΑΟΚ, έναν μάλλον άπειρο προπονητή, συνεχίστηκαν και πάλι οι μουρμούρες, που εντάθηκαν με την ήττα στο Ζάγκρεμπ από τη Λοκομοτίβα με 2-1. Κάπου εκεί όμως τελείωσαν και οι προβληματισμοί! Διότι μετά ξεκίνησε μία αγωνιστική μετάλλαξη που μοιάζει σχεδόν με αυτό που συνέβη στον περσινό ΠΑΟΚ μετά τη νίκη στο «Γ. Καραϊσκάκης», από την ανάποδη όμως. Ο αναιμικός ΠΑΟΚ της Κροατίας έγινε την Πέμπτη το βράδυ μία ευρωπαϊκή υπερδύναμη, διαλύοντας την Μπρόντμπι με 5-0!

Ελληνική ομάδα σε τέτοια κατάσταση Αύγουστο μήνα δεν έχει εμφανιστεί ξανά στα γήπεδα της χώρας. Προφανώς και είμαστε ακόμη στην αρχή και μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω, αλλά κάποια πράγματα είναι εμφανέστατα και σας τα παραθέτουμε:

Το αγωνιστικό πλάνο του Τούντορ

Το να προσθέτει ένας προπονητής το στίγμα του σε μία ομάδα είναι συχνό φαινόμενο, αλλά στο βαθμό που το έχει κάνει ο Κροάτης προπονητής δεν είναι! Μιλάμε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες προετοιμασίας, ο Τούντορ έχει διδάξει ένα ξεχασμένο ποδοσφαιρικό σύστημα στους παίκτες του (το 3-5-2), έχει μεταφέρει ποδοσφαιριστές σε άλλες θέσεις όπου αποδίδουν περίφημα (βλέπε Μακ), έχει ανεβάσει επίπεδο και έχει τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή τις μέχρι χθες επενδύσεις για το μέλλον (βλέπε Πέλκα), έχει κάνει μαεστρικά κοουτσαρίσματα σε παιχνίδια που στραβώνουν (δέκα παίκτες με τη Σπάρτα Τρνάβα από το δεύτερο λεπτό) και έχει εμφυσήσει ψυχραιμία στην ομάδα σε δύο παιχνίδια υψηλής πίεσης που έπρεπε είτε να κρατήσει το αποτέλεσμα είτε να μειώσει (με τη Λοκομοτίβα και τη Σπάρτα εκτός έδρας). Κι όλα αυτά, με ένα σωρό απουσίες βασικών στελεχών και υποτίθεται ημιτελές ρόστερ.

Η φυσική κατάσταση

Επειδή πέρσι ο ΠΑΟΚ στην αρχή πέταγε και μετά… κούρνιασε, ας μη βιαζόμαστε να κρίνουμε τη φυσική κατάσταση της ομάδας, αλλά αυτό που συνέβη στα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα με την Μπρόντμπι είναι το κάτι άλλο. Ο Μακ έτρεχε και οι αντίπαλοι (υποτίθεται ότι οι Σκανδιναβοί είναι γερά πνευμόνια) δεν μπορούσαν να πάρουν καν μπροστά! Τώρα, αν είναι θέμα ζέστης δεν το γνωρίζουμε, πάντως ο τρόπος με τον οποίο μπήκαν τα δύο τελευταία γκολ του ΠΑΟΚ είναι χαρακτηριστικός.

Η πειθαρχία τσακίζει κόκκαλα

Κανείς δεν κουνιέται στον Τούντορ. Ο Κροάτης προπονητής δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Αν αργήσεις στην προπόνηση έχασες! Αν παρουσιάσεις αντιεπαγγελματική συμπεριφορά σε φιλικό αποβάλλεσαι χωρίς δεύτερη κουβέντα από τον προπονητή σου και όχι από τον διαιτητή. Κι αν δεν κάνεις στα πλάνα μου ακόμη κι αν είσαι ακριβοπληρωμένος διεθνής φεύγεις (βλέπε Ρατς)!

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ο ΠΑΟΚ έσβησε το περσινό κακό του τελείωμα που τον ανάγκασε να δώσει τρεις προκριματικούς γύρους για να περάσει στους ομίλους του Europa League! Τώρα, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα. Διότι οι απαιτήσεις τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη παραμένουν υψηλές. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει δηλώσει πως θέλει να μπει ο ΠΑΟΚ στο τοπ-20 των ευρωπαϊκών ομάδων. Για να το πετύχει αυτό απαιτείται σκληρή δουλειά σε βάθος χρόνου. Πάντως, η φήμες από την Θεσσαλονίκη τον θέλουν να κάνει μία μεταγραφική κίνηση της τελευταίας στιγμής που θα προκαλέσει πάταγο!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα