ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: “Βαρύς ο καλοκαιρινός μποναμάς του κ. Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”

«Το πολυνομοσχέδιο είναι ένα ποτ-πουρί από εκκρεμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, από πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει, μαζί με εισπρακτικά μέτρα που δεν θα οδηγήσουν στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας». Αυτά τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό.  Σχολιάζοντας τα μέτρα που φέρνουν στη Βουλή οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα χαρακτήρισε «καλοκαιρινό μποναμά από τον κ. Τσίπρα» ενώ επεσήμανε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «προτίμησαν να παίξουν καθυστέρηση, θεωρώντας ότι οι άλλοι παίκτες θα φύγουν από το γήπεδο. Τελικά τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς ανάποδα. Κάθε μέρα είχαμε καινούριες απαιτήσεις και έτσι φτάσαμε στα 5 δισ. καινούρια μέτρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι ένα από τα μεγάλο προβλήματα με το νέα μέτρα είναι ότι θα πληρωθούν για μια ακόμα φορά μέσω της υπερφορολόγησης. «Το χειρότερο» όπως είπε «είναι ότι τα καινούρια μέτρα έρχονται σε αυτούς που είναι τα συνήθη «υποζύγια» της δημόσιας ζωής. Δηλαδή οι φόροι δεν μειώνονται. Υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζόμενους, με τους ανθρώπους που παράγουν γιατί θα κληθούν να πληρώσουν είτε μέσω της φορολογίας, είτε μέσω των περικοπών άλλα πέντε δισ. σε πέντε χρόνια».

Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα ανέφερε ότι: «τα λεφτά που κράτησε ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη χρονιά για να εμφανίσει ένα δυσθεώρητο πλεόνασμα -ένα λάθος πλεόνασμα- ουσιαστικά ήταν μία μείωση του ΑΕΠ. Υπολογίζουν ότι ήταν 1,5 μονάδα μείωση του ΑΕΠ, αυτά τα λεφτά που τα στερήσαμε από την οικονομία». Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Ο κ. Τσίπρας είπε στη Βουλή ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Μιλώντας για το πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς είπε πως είναι προϊόν της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η όποια πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι κάποιων εκατοντάδων στην καλύτερη περίπτωση εκατομμυρίων και όχι κάποιων δισεκατομμυρίων. Τα δισεκατομμύρια βγήκαν ξανά από την υπερφορολόγηση. Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας και αυτό ήταν και το πρόβλημα των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Τα αντίμετρα

Για το ζήτημα των αντιμέτρων ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι: «Αν είναι με τη λογική του καρότου και του μαστιγίου, που όπως φαίνεται έτσι θα είναι, προφανώς δεν θα βρει συνενόχους ανάμεσα στο Ποτάμι». Εξηγώντας το σκεπτικό του Κινήματος ανέφερε ότι: «ο κ. Τσίπρας -μετά από πίεση της κοινής γνώμης, αλλά κυρίως των ξένων- έχει συμπεριλάβει πράγματα τα οποία θα ήταν ωφέλιμα σε μια οικονομία. Η μείωση του φόρου σε επιχειρήσεις, προφανώς είναι κάτι που ζητάμε εμείς από την πρώτη μέρα. Το θέμα της προσχολικής εκπαίδευσης και της φροντίδας, προφανώς είναι κάτι που ένα σύγχρονο κράτος θα πρέπει να έχει χωρίς αστερίσκους. Όμως λένε ότι αυτά τα λογικά πράγμα που το Ποτάμι λέει εδώ και 3 χρόνια, θα τα κάνουν αφού συνεχίσουν να γονατίζουν την ελληνική κοινωνία για 2-3 χρόνια ακόμα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το δημόσιο ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι είναι ξεκάθαρο πάνω στο θέμα. «Ο άνθρωπος που δεν προσφέρει, ενώ πληρώνεται από τους πολλούς για να προσφέρει, θα πρέπει να φύγει και να παραχωρήσει την θέση του σε έναν άλλον νεότερο πολίτη. Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο στη λογική που εδώ 30-40 χρόνια υπηρετούν τα ελληνικά κόμματα: δηλαδή να βάζουμε τους κομματικούς εγκάθετους στο δημόσιο, που μετά από λίγο μπαίνουν στο ψυγείο γιατί έρχεται μια άλλη κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής του Κινήματος υπογράμμισε ότι: «το δημόσιο χρήζει αξιολόγησης τη οποία δεν εγγυάται το γραφείο του Υπουργού, την εγγυάται ένα ανανεωμένο ΑΣΕΠ» ενώ ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δε μιλά «για μείωση στο δημόσιο διώχνοντας τις νοσοκόμες. Εκεί χρειαζόμαστε στήριξη και ενίσχυση».

Τέλος συζητώντας για το μέλλον του Κέντρου στον απόηχο της εκλογής Μακρόν στη Γαλλία τόνισε ότι: «Στην εποχή των μνημονίων η αντίθεση δεν είναι αριστερά-δεξιά. Είναι οι πραγματιστές, οι προοδευτικοί από τη μια μεριά και οι συστημικοί λαϊκιστές από την άλλη πλευρά. Αυτή η κουβέντα στην Ελλάδα δεν έγινε».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα