Θεσμικές αρρυθμίες (ή μήπως ανικανότητες;)

Η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής διοικητικού προστίμου στην ΠΑΕ ΑΕΚ –γιατί οι φίλαθλοί της παραβίασαν την απαγόρευση μετακίνησης και βρέθηκαν στο Αγρίνιο, για τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναιτωλικό (6/1)– επαναφέρει στο προσκήνιο ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Αν οι ΠΑΕ έχουν ή δεν έχουν ευθύνες.

Ο νυν υφυπουργός, όπως και οι προκάτοχοί του, σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 2, του ν. 4049/12, αποφασίζει –κατόπιν σχετικών εισηγήσεων από ΔΕΑΒ και αστυνομία– την απαγόρευση μεμονωμένης ή/και οργανωμένης μετακίνησης «για εξαιρετικούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Επίσης, στο άρθρο 1, παρ. 3 του νόμου 4326/2015 προβλέπεται πως: «Ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός μπορεί επίσης να απαγορεύει τη με οποιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων και την εν γένει χρήση συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων».

Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, από τις αποφάσεις απαγόρευσης και τις προβλέψεις των σχετικών διατάξεων είναι αν οι ΠΑΕ μπορούν να ελέγξουν/εμποδίσουν ή όχι αυτές τις μετακινήσεις. Και ως εκ τούτου αν έχουν ή όχι ευθύνες. Η θέση τής «Α» είναι πως οι ΠΑΕ δεν μπορούν. Η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Όπως επίσης και η παρακολούθηση δημοσίων θεαμάτων, όπως είναι το ποδόσφαιρο.

Πέραν της συνταγματικότητας όμως, ευθύνη της ΠΑΕ υπάρχει όταν, ενώ έχει εκδοθεί απαγόρευση μετακίνησης ή παρουσίας φιλάθλων της σε κάποιο γήπεδο, με ενέργειές της (αγορά και διάθεση εισιτηρίων, συμμετοχή στη μετακίνηση κ.λπ.), συμμετέχει στην παραβίαση των παραπάνω νόμων. Αν όμως, π.χ., στο γήπεδο του Λεβαδειακού ή της Λαμίας προσέλθουν  πολίτες της συγκεκριμένης πόλης οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας ή ακόμη και με δική τους πρωτοβουλία οπαδοί της αντίπαλης ομάδας από γειτονικούς νομούς, τότε ποια ευθύνη μπορεί να έχει η ΠΑΕ; Μπορεί να παρέμβουν στη βούληση κάποιων οπαδών της –που δεν τους ξέρει καν– ή σε μια ομάδα οπαδών που έχουν ως «παρέα» συμφωνήσει μέσω facebook να πάνε σε κάποιο γήπεδο;

Υπάρχει θέμα βίας στα ελληνικά γήπεδα. Σαφώς και υπάρχει. Όμως η αντιμετώπιση, οποιασδήποτε πλευράς του, δεν μπορεί να κινείται στη… λογική «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι». Ούτε μπορεί να «χτυπάμε το σαμάρι, αντί για το γάιδαρο». Οι οπαδοί μπορούν να μεταβούν σε κάποιο γήπεδο και –χωρίς διακριτικά, όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΑΕΚ– να πάρουν εισιτήρια. ή ακόμα και σε συνεννόηση με οπαδούς της αντιπάλου ομάδας. Πώς η ΠΑΕ μπορεί να παρέμβει, σε αυτή τη διαδικασία;

Η λύση είναι να υπάρχουν οι διαδικασίες και οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι άνθρωποι, για να αποτρέπουν φαινόμενα βίας, όταν παρατηρείται το φαινόμενο αυτό. Σε συνεργασία αστυνομίας και ΠΑΕ να ενεργοποιείται ένας μηχανισμός (από ένστολους και σεκιουριτάδες) που θα γνωρίζουν τι, πότε και πώς θα το κάνουν. Ώστε να μη διαταράσσεται η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, να μην κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες.

Είναι λοιπόν θέμα πρόληψης αλλά και ικανότητας των οργάνων της πολιτείας να δώσουν τη λύση σε σχετικές περιπτώσεις, και όχι λεονταρισμών υπουργών και μη, για να δείξουν στον κόσμο ότι δεν κάνουν διακρίσεις υπέρ μιας ΠΑΕ, όπως εν προκειμένω με την ΑΕΚ του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Τελικά, μάλλον –ίσως μετά από σχετική ανάρτησή μας στο site μας– κατάλαβε την γκάφα του, και αφού τους  κέρασε καφέ πέταξε την μπάλα στην κερκίδα δηλώνοντας ότι θα ξαναδούν το θέμα, του χρόνου. Να ζήσουμε, να τους θυμόμαστε…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα