Θεσσαλονίκη: Πηγή -επιχειρηματικής- αισιοδοξίας αεροδρόμιο και λιμάνι

Απαισιόδοξοι για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, αλλά αισιόδοξοι για την επίδραση που αναμένεται να έχουν στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας οι παραχωρήσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία» και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), εμφανίζονται οι επιχειρηματίες της περιοχής, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους στις ad hoc ερωτήσεις, που πλαισίωσαν την έρευνα «Βαρόμετρο ΕΒΕΘ». Μάλιστα, δύο στους τρεις ερωτηθέντες επιχειρηματίες (66%) δηλώνουν ότι δεν αναμένουν να επηρεαστεί η επιχειρηματική τους δράση από την υπολειτουργία του αεροδρομίου «Μακεδονία» λόγω των τεχνικών έργων που προγραμματίζονται κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η έρευνα διεξήχθη κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2017, από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την εταιρία Palmos Analysis, σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, 8 στους 10 επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης (78%) θεωρούν πως το επενδυτικό κλίμα στη χώρα σήμερα είναι αρνητικό, ενώ ένας στους δύο εκτιμά ότι αυτό επιδεινώθηκε το 2017 σε σχέση με το 2016. Μάλιστα, μόλις το 18% αναμένει βελτίωσή του κατά το επόμενο έτος, το 36% «βλέπει» περαιτέρω επιδείνωση, ενώ το 32% δεν αναμένει κάποια αξιόλογη μεταβολή.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, περίπου δύο στους τρεις επιχειρηματίες στο νομό Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν κάποια επένδυση κατά το επόμενο έτος. Αντίθετη απάντηση έδωσε το 22% των ερωτώμενων (απαντώντας «ναι» και «μάλλον ναι» στο ίδιο ερώτημα). Ως αποτρεπτικοί παράγοντες για την πραγματοποίηση επενδύσεων προβάλλονται από τους επιχειρηματίες (πολλαπλές απαντήσεις) η υψηλή φορολογία (49%), η αβεβαιότητα στο οικονομικό/ επιχειρηματικό περιβάλλον (32%), η υποτονική εγχώρια ζήτηση (18%), η απουσία πολιτικής σταθερότητας (14%) και η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα (14%).

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν και σε ερωτήματα που αφορούν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το 56% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, η παραχώρηση του αεροδρομίου «Μακεδονία» και η ολοκλήρωση της παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, θα επηρεάσουν θετικά την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. «Μέτριο» προς «καλό» επίπεδο ικανοποίησης από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Αεροδρομίου «Μακεδονία», καταγράφεται μεταξύ των επιχειρήσεων του νομού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα