Θεϊκή μορφή, καταραμένος ρόλος

Μέρες που είναι και μια που ο ΑΝΤ1 δείχνει για πολλοστή φορά τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ», η «Α» σάς θυμίζει όλους τους ηθοποιούς που ενσάρκωσαν τον Χριστό. Αυτούς τους ηθοποιούς που συνοδεύει μία άτυπη κατάρα, καθώς οι περισσότεροι δεν είδαν άσπρη μέρα από τότε που απάντησαν θετικά στην πρόταση που τους έγινε.

Οι σκελετωμένοι, μακροπρόσωποι, πολλές φορές με καταγάλανα μάτια ηθοποιοί που έβγαζαν μία πραότητα στον θεατή και οπτικά παρέπεμπαν στην εικόνα του Χριστού, όπως τουλάχιστον έχει σχηματίσει ο μέσος θεατής από τις χριστιανικές εικόνες, δεν είχαν την αναμενόμενη εξέλιξη μετά το πέρας των γυρισμάτων.

Η στάμπα του Χριστού τούς έκλεισε πολλές πόρτες, λόγω της ιδιαιτερότητας του ρόλου που ενσάρκωσαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησε και ως… κατάρα, καθώς δεν ήταν λίγοι οι ηθοποιοί που αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα υγείας.

1] ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΑΟΥΕΛ: Ο «εμβληματικός» Ναζωραίος 

Ξεκινάμε από τον πλέον γνωστό Ιησού, τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ», κατά κόσμον Ρόμπερτ Πάουελ, ο οποίος σε ηλικία 31 ετών μεταμορφώθηκε σε Χριστό για την υπερπαραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι το 1977. Η επιτυχία του ως Χριστός ήταν τόσο μεγάλη και η ταύτισή του με τον ρόλο που υποδύθηκε τόσο μεγάλη, που έκτοτε δέχτηκε μετρημένες προτάσεις για να συνεχίσει την καριέρα του, δανείζοντας μόνο τη φωνή του στις περισσότερες ταινίες που έκανε έπειτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον Ιησού απέσπασε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του. Πάντως, πολλοί υποστήριξαν πως ο Βρετανός ηθοποιός μετά το πέρας των γυρισμάτων έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα.

2] ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΝΤΑΦΟΕ: Τυφλώθηκε στα γυρίσματα

Γεννημένος το 1955, κλήθηκε σε ηλικία 33 ετών να ενσαρκώσει τον Θεάνθρωπο στην ταινία «Ο τελευταίος πειρασμός» του Μάρτιν Σκορσέζε, που βραβεύτηκε με Όσκαρ σκηνοθεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Γουίλιαμ Νταφόε τυφλώθηκε εντελώς από το ένα του μάτι, μετά από αλλεργία που παρουσίασε λόγω εκτεταμένης χρήσης κολλυρίων. Μετά από χρόνια και αφού είχε ανακτήσει πλήρως την όρασή του, εξομολογήθηκε: «Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να πιστέψω ότι είχα το θράσος να πιστέψω ότι μπορούσα να ενσαρκώσω τον ίδιο τον Χριστό». Πάντως, στην περίπτωσή του μετά τον Ιησού πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες, δείχνοντας ικανός να ξορκίσει την… κατάρα.

3] ΤΖΕΦΡΙ ΧΑΝΤΕΡ:  Η τύχη τού γύρισε την πλάτη

Στη σημαδιακή ηλικία των 33 ετών, κλήθηκε να ερμηνεύσει τον Χριστό ο Τζέφρι Χάντερ στην ταινία «Ο Βασιλεύς των Βασιλέων» το 1961. Μετά το τέλος της ταινίας, υποβιβάστηκε ως ηθοποιός και περιορίστηκε σε δεύτερους και τρίτους ρόλους. Όταν αποφάσισε να ρίξει το βάρος στην προσωπική του ζωή, αφήνοντας κατά μέρος την ηθοποιία, και πάλι η τύχη τού γύρισε την πλάτη. Στα 42 του έπαθε δύο εγκεφαλικά, έπεσε από τις σκάλες και πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Αρκετά χρόνια μετά την ταινία είχε συγκινήσει με τη δήλωσή του: «Παίρνω κατά μέσο όρο 1.500 γράμματα τον μήνα από ανθρώπους που με είδαν στην ταινία και μοιράζονται μαζί μου την ομορφιά και την έμπνευση που αποκόμισαν. Είναι μερικά πράγματα που δεν μετριούνται σε δολάρια, ειδικά η ύψιστη ύπαρξη του Θεανθρώπου».

4] ΤΖΙΜ ΚΑΒΙΖΕΛ: Πέρασε των παθών του τον τάραχο

Αποδέχτηκε την πρόταση του Μελ Γκίμπσον και πρωταγωνίστησε στη δημοφιλέστερη κινηματογραφική ταινία, στα «Πάθη του Χριστού» (2004). Ο λόγος για τον Τζιμ Καβίζελ, ο οποίος πέρασε των παθών του τον τάραχο, μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα. Στη σκηνή του σταυρού, τον χτύπησε κεραυνός, λίγο αργότερα έπαθε εξάρθρωση ώμου, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά και στον καρπό του. Λίγο πριν από το τέλος των γυρισμάτων αρρώστησε σοβαρά εξαιτίας υποθερμίας, ωστόσο ολοκλήρωσε την ταινία. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, η υπερβολική προβολή του ως Εσταυρωμένος τού κόστισε πολλές δουλειές, ενώ ο ίδιος είπε αρκετά χρόνια αργότερα: «Ο ρόλος του Χριστού κατέστρεψε την καριέρα μου. Το Χόλιγουντ μου έκλεισε την πόρτα».

ΤΕΝΤ ΝΙΛΙ: Έμεινε στα αζήτητα…

Στα 30 του, υποδύθηκε τον Χριστό στο μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar» το 1973, που έγινε παγκοσμίως γνωστό. Η καριέρα του Τεντ Νίλι, ωστόσο, δεν είχε την επιθυμητή ανέλιξη στη συνέχεια. Για πολλά χρόνια έμεινε στα αζήτητα… Έπαιξε σε λιγοστές ταινίες –μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού– και περιορίστηκε στο να δανείσει τη φωνή του σε διαφημιστικά σποτάκια. Το μοναδικό θετικό της υπόθεσης, όπως έχει παραδεχτεί, είναι ότι γνώρισε τη γυναίκα του μέσα από το δημοφιλές μιούζικαλ. Ο λόγος για τη Λίλιαν Γκρέιντζερ, με την οποία και απέκτησαν δύο παιδιά, στα οποία και αφοσιώθηκαν, αφήνοντας πίσω τις ελπίδες για μία αλησμόνητη καριέρα.

ΑΛΕΞΗΣ ΓΚΟΛΦΗΣ: Ο Έλληνας Ιησούς που έφυγε μόνος

Πρωταγωνίστησε το σίριαλ που καθήλωσε το ελληνικό κοινό την τηλεοπτική περίοδο 1975-76 και ο ρόλος αυτός τον στοίχειωσε. Ο λόγος για τον Αλέξη Γκόλφη, ο οποίος πρωταγωνίστησε στη σειρά «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», που ήταν βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη. Η καριέρα του μετά την απίστευτη επιτυχία του ως Μανωλιός-Χριστός πέρασε μία απίστευτη κάμψη.

Τόσο μεγάλη, που ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο ρόλος αυτός τον κατέστρεψε. Πέθανε σε ηλικία 59 ετών, μόνος και αβοήθητος, ενώ για δύο μήνες έμεινε στο νεκροτομείο χωρίς κανείς να τον αναζητήσει. Η κηδεία του έγινε με δαπάνη της ΕΡΤ τον Οκτώβριο του 2007.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα