Θριαμβευτής των βρετανικών εκλογών ο Ντέιβιντ Κάμερον

Παραμένει ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ ο Ντέιβιντ Κάμερον αφού, παρά τις αντίθετεες προβλέψεις, αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής των βρετανικών εκλογών.  Από την άλλη, παταγώδης ήταν η συντριβή των Εργατικών και του Εντ Μίλιμπαντ.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και τo exit poll, το κόμμα του Κάμερον καταλαμβάνει 316 έδρες (δηλαδή κερδίζει και 10 περισσότερες σε σχέση με αυτές που είχε βγάλει το 2010) και του υπολείπονται μόλις 10 για την αυτοδυναμία (χρειάζονται 326 έδρες).

Από την άλλη, το κόμμα των Εργατικών και ο Εντ Μίλιμπαντ καταλαμβάνουν 239 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 10, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP 2 έδρες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 58 έδρες (συν 52 από το 2010).

Τι δήλωσε ο Κάμερον

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς το συντηρητικό του κόμμα βίωσε μια «πολύ δυνατή βραδιά».

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Όξφορντσαϊρ, ο Κάμερον είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

«Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό» ανέφερε.

Πολιτικοί αναλυτές ερμήνευσαν τη συγκεκριμένη δήλωση ως ένα «κλείσιμο» του ματιού στους Σκωτσέζους, οι οποίοι θα μπορούσαν -υπό προϋποθέσεις- να στηρίξουν την κυβέρνηση Κάμερον, δίνοντας την ψήφο τους σε νομοσχέδια των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, χωρίς απαραίτητα να έχουν προσχωρήσει σε κυβερνητικό συνασπισμό μαζί τους.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων και κυβερνητικός εταίρος του Κάμερον, Νικ Γκλεγκ, έκανε λόγο για μια «βραδιά τιμωρίας» του κόμματός του, το οποίο φαίνεται να πληρώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι υψηλές επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας δεν μεταφράζονται σε άμεσα οφέλη για την καθημερινότητα των πολιτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα