Θυσιάζονται ξανά οι συντάξεις στο βωμό της αξιολόγησης

Θυσία στο βωμό της αξιολόγησης γίνονται ξανά οι συντάξεις αφού «παγώνουν» για ακόμα ένα χρόνο, έως το 2022. Αυτό είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Η νέα αυτή απαίτηση έρχεται ως αποτέλεσμα της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2022. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο, προκειμένου να έχει ψηφιστεί έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο πλαίσιο των περίπου 18 προαπαιτουμένων που εξακολουθούν να εκκρεμούν, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι δανειστές επιμένουν στο πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη χρόνο, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022. Το πάγωμα των συντάξεων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018 προβλεπόταν από τον νόμο Κατρούγκαλου και επεκτάθηκε με τον πρόσφατο νόμο Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου έως το 2021, με στόχο την εξοικονόμηση σωρευτικά 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου.

«Διορθώσεις» έχει ζητήσει το ΔΝΤ και αναφορικά με την πρόβλεψη για επαναφορά των δύο αρχών που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως προβλέπει η αιτιολογική έκθεση του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή η πρόβλεψη βρίσκεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που απαιτούν νομοθέτηση. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η νομική γνωμάτευση περί συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019.

Ως προαπαιτούμενο υπάρχει ακόμη η δέσμευση για επανυπολογισμό και έκδοση του 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Συνολικά, εκτιμάται ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη εκδοθεί περίπου 3.500 νέες συντάξεις. Από το υπουργείο Εργασίας επεσήμαναν ότι ήδη οι περίπου 2.000 έχουν εκδοθεί, ενώ αρκετές ακόμη έχουν ήδη περάσει στο σύστημα και εκκρεμεί η έκδοσή τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα