Ιγγλέζη: “Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ καταστρέφει ολικώς τη Χαλκιδική”

Για ολική καταστροφή τής περιοχής τής Χαλκιδικής από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αγώνας των κατοίκωθα είναι νικηφόρος, ενώ έκανε λόγο για ένα «μεγάλο σκάνδαλο» που ξεκίνησε το 2003 όταν υφυπουργός Οικονομικών ήταν ο Χρήστος Πάχτας, σημερινός δήμαρχος Αριστοτέλη.

«Η TVX ήταν πτωχευμένη, ξεπτώχευσε πούλησε τα μεταλλευτικά δικαιώματα στο Δημόσιο και μετά ξαναπτώχευσε. Λίγες ώρες μετά, τα δικαιώματα αγόρασε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», σημείωσε η βουλευτής, ενώ πρόσθεσε ότι το κόστος αγοράς για την εταιρεία ήταν μόλις 11 εκατομμύρια ευρώ για 3.000 στρέμματα, τρία εργοστάσια, στοκ από προηγούμενες εξορύξεις, ενώ οι προβλέψεις για κέρδη αγγίζουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η εταιρεία προτίθεται να κάνει ανοικτή εξόρυξη στον Κάκαβο με εννέα γεωτρήσεις όταν το βουνό είναι ο βασικός υδροδότης της περιοχής. Αυτό ενέχει τεράστιο κίνδυνο για το νερό της Χαλκιδικής», επισήμανε η κα Ιγγλέζη, η οποία αμφισβήτησε ότι θα εφαρμοστεί το «flash smelting», ως μέθοδος εξόρυξης, ενώ επικαλέστηκε επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι έχει γίνει μεγάλη έκλυση αρσενικού, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι θα εκλύονται 3.000 τόνοι σκόνης κάθε ώρα και όχι την ημέρα όπως «λανθασμένα έχει ειπωθεί».

Αναφερόμενη στους κατοίκους της περιοχής, η κα Ιγγλέζη τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έπαψαν να είναι οι άβουλοι πολίτες που νοιάζονταν μόνο για τον εαυτό τους. Ανακατασκεύασαν μόνοι τους με ίδια μέσα, ολόκληρο παιδικό σταθμό για το δήμο, επειδή ο Χρήστος Πάχτας ήθελε να ολοκληρωθεί το έργο με χορηγία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Δεν ξεγελιούνται με χάντρες και καθρεφτάκια. Δεν είναι ιθαγενείς», κατάληξε η βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα