ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Κοσμοσυρροή σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια Δημοκρατίας (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε στις Σέρρες, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, από το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», μεγάλη εκδήλωση-αφιέρωμα για τα 40 χρόνια Δημοκρατίας. Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Περισσότερα από 1.500 άτομα κατέκλυσαν την κεντρική αίθουσα αλλά και τους άλλους χώρους του ξενοδοχείου Ελπίδα Resort, ενώ αρκετοί ήταν οι Σερραίοι που δεν μπόρεσαν τελικά να προσεγγίσουν το χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετική ανακοίνωσή του το Ίδρυμα ευχαρίστησε θερμά τους συμπατριώτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την αθρόα συμμετοχή τους και ζήτησε την κατανόηση όσων ταλαιπωρήθηκαν λόγω της τόσο μεγάλης προσέλευσης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Η ομιλία του είχε θέμα «1974-2014: επιτεύγματα, λάθη και προοπτικές για το μέλλον». Μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«1974 – 1980… Στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπήρξε μια περίοδος που αυτή η χώρα αποτελούσε πρότυπο χρηστής διαχείρισης. Δεν ξόδευε περισσότερα από όσα παρήγαγε. Και όταν δανειζόταν, το έκανε για να χρηματοδοτεί επενδύσεις.
»Όμως το μεγαλύτερο επίτευγμα – μετά την εδραίωση δημοκρατικού πολιτεύματος – ήταν η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Στα χρόνια που ακολούθησαν μπορεί να έγιναν μεγάλα λάθη από τις κυβερνήσεις, οι επιπτώσεις τους όμως μετριάζονταν πάντα από αυτό το σπουδαίο επίτευγμα: την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη.
»Χρειαζόμαστε τους εταίρους μας δίπλα μας. Πρέπει να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Η τρόικα έχει μεγάλες ευθύνες και αντί να ζητά αδικαιολόγητα και ανεφάρμοστα μέτρα, θα έπρεπε να συμβάλει σε λογικές λύσεις. Ας αποφασίσει επιτέλους η τρόικα: θέλει να βρεθεί λύση ή όχι; Θέλει σταθερότητα ή όχι; Θέλει να βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα ή όχι;
»Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο μας, για τις Σέρρες. Να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Σερραίοι. Γιατί οι Σερραίες και οι Σερραίοι έδωσαν τη δυνατότητα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα στην πολιτική. Να ξεκινήσει από εδώ πιο πάνω, από την Πρώτη. Να ανέβει ένα-ένα τα σκαλιά και να βάλει την Ελλάδα στην Ευρώπη.
»Τώρα, είναι η ώρα όλοι μαζί να παλέψουμε. Για να δώσουν ξανά καρπούς όσα μας άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Για να φτιάξουμε μαζί το μέλλον που αξίζουν τα παιδιά μας. Και ας σκεφτούμε και κάτι ακόμα: Ότι αν ένας πέτυχε τόσα πολλά, εδραίωσε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι αδύνατον όλοι εμείς μαζί να μην μπορούμε να κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά. Μπορούμε. Και θα τα καταφέρουμε!»

Προβολή φιλμ και παρουσίαση βιβλίου
Στην εκδήλωση, έγινε επίσης προβολή για πρώτη φορά του σύντομου φιλμ «Στιγμές του χτες, διδάγματα για το αύριο», παραγωγής του Ιδρύματος, με ιστορικά ντοκουμέντα της δράσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την άφιξή του στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου 1974 και μετά.
Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο ξένος Τύπος» του Δημήτρη Καιρίδη. Το βιβλίο είναι μια έκδοση του Ιδρύματος σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, που αποτελείται από δυο μέρη: στο πρώτο αναλύεται το ιστορικό πλαίσιο του φαινομένου «Καραμανλή», ενώ στο δεύτερο περιλαμβάνονται αυτούσια δημοσιεύματα για τον Καραμανλή σε πέντε διεθνή έντυπα κύρους (New York Times, The Economist, Der Spiegel, Die Zeit και Le Monde) συνοδευόμενα από τον απαραίτητο σχολιασμό.

Την παρουσίαση της μελέτης αυτής έκαναν ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νίκος Μέρτζος, η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Μαριάνα Πυργιώτη, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, ο καθηγητής οικονομικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Ψαλιδόπουλος και ο συγγραφέας, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης.

Η εκδήλωση έκλεισε σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα με αποφώνηση του αντιπροέδρου του Ιδρύματος κ. Αχιλλέα Καραμανλή, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Σερραϊκό λαό που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της οικογένειάς του. Χωρίς τη στήριξη αυτή δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση των μεγάλων στόχων που έθεσε ο Καραμανλής για την Ελλάδα.

Κώστας Αχ.Καραμανλής1

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

 

Αχιλλέας Καραμανλής

Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Αχιλλέας Καραμανλής

 

Πάνελ (Μ.Κοττάκης,Μ.Ψαλιδόπουλος,Μ.Πυργιώτη,Δ.Καιρίδης,Ν.Μέρτζος)

Από αριστερά, ο Μ. Κοττάκης, ο Μ. Ψαλιδόπουλος,η Μ. Πυργιώτη, ο Δ. Καιρίδης και ο Ν. Μέρτζος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα