Ιράκ: Ξεκίνησε η συμμαχική επίθεση για την κατάληψη της Ταλ Αφάρ

Ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Ταλ Αφάρ –το τελευταίο προπύργιο του ISIS στη Μοσούλη- από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Είτε θα παραδοθείτε, ή θα πεθάνετε», διεμήνυσε απευθυνόμενος στους τζιχαντιστές ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, φορώντας μαύρη στρατιωτική στολή. Η Ταλ Αφάρ, επί σειρά ετών προπύργιο σκληροπυρηνικών σουνιτών ανταρτών ήδη πριν την πάρουν οι τζιχαντιστές το 2014, απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη. Αποκόπηκε από τις υπόλοιπες περιοχές που ελέγχει το ISIS τον Ιούνιο.

Μέσα στην πόλη υπολογίζεται ότι βρίσκονται 2.000 εμπειροπόλεμοι τζιχαντιστές, σύμφωνα με αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού. Αναμένεται ότι θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση και η μάχη θα είναι σκληρή, παρότι πληροφορίες και μαρτυρίες υποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές είναι εξαντλημένοι, έπειτα από μήνες μαχών και αεροπορικών βομβαρδισμών αλλά και εξαιτίας της έλλειψης εφοδίων.

Μερικές ώρες πριν από το διάγγελμα του Αμπάντι, η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε ρίψεις φυλλαδίων στην πόλη καλώντας τους άμαχους να πάρουν προφυλάξεις. «Προετοιμαστείτε, η μάχη θα αρχίσει πολύ σύντομα και η νίκη θα έλθει, θεού θέλοντος», γράφουν τα φυλλάδια αυτά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα