Ιρανικό πετρέλαιο στα ΕΛ.ΠΕ.

Mία πολύ σημαντική συμφωνία για την ελληνική οικονομία, στον τομέα της ενέργειας κατάφερε η αντιπροσωπεία των ΕΛ.ΠΕ., που επισκέφθηκε το Ιράν συμμετέχοντας στην αποστολή υπό τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Ως γνωστόν, το Ιράν επέστρεψε στη διεθνή οικονομική κοινότητα μετά την άρση του εμπάργκο και τον έλεγχο των πυρηνικών που συμφωνήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Έτσι, η διοίκηση Τσοτσορού – Στεργιούλη προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, τη NIOC. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια πριν από την επιβολή εμπάργκο προμηθεύονταν περίπου το 20% του πετρελαίου από το Ιράν. Με τη νέα συμφωνία τα ΕΛ.ΠΕ. θα προμηθεύονται το 25% του πετρελαίου σε πολύ συμφέρουσες για την εταιρεία τιμές.

Παράλληλα, διευθετήθηκε και ο τρόπος αποπληρωμής ενός χρέους 600 εκατομμυρίων δολαρίων των ΕΛ.ΠΕ. προς το Ιράν λόγω του εμπάργκο που είχε επιβληθεί. Η νέα συμφωνία αναφέρει ότι τα ΕΛ.ΠΕ. θα αποπληρώσουν αυτό το χρέος σε βάθος χρόνου δίχως να υποχρεούνται να καταβάλλουν και τόκους για την αργοπορία της αποπληρωμής.
Αναμφίβολα η διοίκηση της εταιρείας κατάφερε δύο συμφωνίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά συμφέρουσες. Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη που επιτυγχάνεται μεταξύ Ιράν και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο υπουργοί
Πέρα από τη συμφωνία των ΕΛ.ΠΕ. με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, οι δύο αρμόδιοι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης και Αμίρ Χουσεΐν Ζαμανίνα εξέτασαν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ζητήματα προμήθειας πετρελαίου, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για τους τομείς του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο νέος πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα, Μαχίμπ Μοταλεμπί Σαμπεστάρι, συνοδευόμενος από στελέχη της πρεσβείας, ενώ από την ελληνική πλευρά, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τεχεράνη, Γιώργος Αϋφαντής, η ιρανική πλευρά επιβεβαίωσε τη διάθεση για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας τόσο στο οικονομικό, όσο και στο διπλωματικό πεδίο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης για μια νέα πορεία και ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, αλλά και η βούληση, για την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος στις διμερείς σχέσεις τους.

Εκτίμησε, επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα