Ιταλία: Αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του χρέους

Ιδιωτικοποιήσεις συνολικού ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Προς αποκρατικοποίηση οδεύουν η εταιρεία των «Μεγάλων Σιδηροδρομικών Σταθμών», η δημόσια επιχείρηση ασφαλίσεων Sace, όπως και μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας υδρογονανθράκων Eni, των ναυπηγείων Fincantieri και της εταιρείας Enav, που παρέχει υπηρεσίες και υποδομές για τις αεροπορικές συνδέσεις της χώρας.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό  από τα χρήματα που θα εισπραχθούν το 50% θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους και κατά το υπόλοιπο ήμισυ για την αύξηση κεφαλαίου του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Cassa Depositi e Prestiti)».

Ο κ. Λέτα διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ιταλοί δεν πρόκειται να καταβάλουν ούτε τη δεύτερη προβλεπόμενη δόση του φόρου πρώτης κατοικίας, που τυπικά έληγε τον επόμενο μήνα.

Δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί λεπτομερώς η κάλυψη του κενού εσόδων που αναμένεται να προκύψει, αλλά ο Λέτα υπογράμμισε ότι το πρόβλημα πρόκειται να διευθετηθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών.

Η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου ιδιοκατοίκησης τον περασμένο Ιούνιο είχε ανασταλεί, μετά τις πιέσεις κυρίως της κεντροδεξιάς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα