Ιταλία: Οκτώ επιζώντες στο ξενοδοχείο που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα

Απίστευτο και όμως αληθινό. Οχτώ άτομα εντοπίστηκαν ζωντανοί μέσα στο ξενοδοχείο Rigopiano, το οποίο καταπλακώθηκε από χιονιοστιβάδα λόγω των απανωτών σεισμών στη κεντρική Ιταλία.

«Είναι ζωντανοί και τους μιλάμε», είπε στο Reuters ο Λούκα Κάρι, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.Οι αγνοούμενοι εντοπίστηκαν κοντά στον χώρο της κουζίνας και η πρώτη επαφή φέρεται να έχει γίνει λίγο μετά τις 11:00 τοπική ώρα.

Μέχρι τώρα οι διασωθέντες παρέμεναν μόλις δυο, τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί ενώ οι αγνοούμενοι είναι πάνω από είκοσι πέντε. Ανάμεσά τους είναι και τα δύο παιδιά ενός άνδρα που εργαζόταν στο εστιατόριο και η σύζυγός του.

Η μαρτυρία του διασώστη που έφτασε πρώτος στον τόπο της τραγωδίας υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες συγκλονίζει.

Ο έμπειρος διασώστης λέει στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica: «Μόνο σκάβαμε και ελπίζαμε να βρούμε ζωντανούς», λέει ο άντρας που έφτασε πρώτος στο ξενοδοχείο. Ανεβήκαμε με τα σκι 8 χιλιόμετρα, σε απόσταση 20 μέτρων ο ένας από τον άλλον για να μην μας παρασύρει άλλη χιονοστιβάδα όλους μαζί. Ο Λορέντζο Γκαλιάρντι έφτασε στο ξενοδοχείο περίπου 12 ώρες αφού είχε καταπλακωθεί από την χιονοστιβάδα.

«Δεν υπήρχε ξενοδοχείο, μόνο μια λευκή στήλη», λέει. Η ομάδα του έφτασε στο ξενοδοχείο με πέδιλα του σκι. Ουρλιάζαμε «πού είστε;» και ελπίζαμε να ακούσουμε μια φωνή να απαντάει «είμαστε εδώ», λέει ο ίδιος, αλλά μάταια… Ο Γκαλιάρντι περιγράφει πώς προσπάθησαν να μπουν στο χώρο: «Επιχειρήσαμε να βρούμε τον άξονα του ανελκυστήρα, όμως είχε καταρρεύσει και αυτός.

Το χιόνι είχε μπει σε όλα τα δωμάτια, σαν κάποιος να το είχε εκτοξεύσει με κανόνι προς τα μέσα. Κάποιος που γνωρίζει, μου είπε πως ολόκληρο το ξενοδοχείο μετακινήθηκε κατά 20-30 μέτρα. Η χιονοστιβάδα το παρέσυρε. Εκείνη την ώρα άκουσα ένα θόρυβο, μια γεννήτρια πήρε αυτόματα μπροστά και έδωσε φως, ενώ υπήρχε φως και στο λεβητοστάσιο. Ήταν τα μόνα σημάδια ανθρώπινης παρουσίας»…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα