ΙΤΑΛΙΑ: Όλα τα κόμματα δηλώνουν νικητές στις δημοτικές εκλογές

Τελικά ποιος έχασε στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται πλέον από τους γείτονες μας που την Κυριακή εξέλεξαν τους τοπικούς τους άρχοντες, αλλά όλα τα κόμματα έχουν την δική τους εξήγηση για τα αποτελέσματα και όλα πανηγυρίζουν θεωρώντας ότι κέρδισαν.

Ο Ματέο Ρέντσι με πίνακα τον οποίο παραθέτει στο Twitter, σε ότι αφορά τους δήμους με πάνω από 15.000 κατοίκους, τονίζει ότι η κεντροαριστερά υπερίσχυσε σε 67, η κεντροδεξιά σε 59, τα Πέντε Αστέρια σε 8, αυτόνομες τοπικές λίστες σε 20 πόλεις, ενώ αριστεροί και κεντρώοι υποψήφιοι κατέκτησαν άλλους τέσσερις δήμους. Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των δήμων, όπου διεξήχθησαν εκλογές χθες αλλά και στις 11 Ιουνίου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι τονίζει ότι επιτυχίες σε παραδοσιακά αριστερούς δήμους όπως είναι η Γένοβα, η Πιατσέντσα, η Πιστόια και η Λα Σπέτσια έχει ουσιαστική αξία και προσθέτει ότι «παρά το ότι ήταν εκλογές με περιορισμένο αριθμό ψηφοφόρων, έχουν ιδιαίτερα σημασία για την κεντροδεξιά». «Νιώθω μεγάλη ευθύνη προς τους ψηφοφόρους και είμαι έτοιμος να την αναλάβω, με την Φόρτσα Ιτάλια και όλη την συμμαχία», συμπληρώνει ο «μίστερ τιβί».

Την ίδια ώρα, όμως, ο αρχηγός της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι το κόμμα του έχει όλο και μεγαλύτερο βάρος, στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης: «Κατακτήσαμε πολλούς μικρούς και μεγάλους δήμους, δεν βλέπω την ώρα να εξάγουμε το μοντέλο αυτό συνεργασίας και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκα, ο οποίος ζήτησε από όλη την κεντροδεξιά, να ταχθεί, άμεσα, υπέρ του πλειοψηφικού συστήματος. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, όμως, ο πραγματικός στόχος του, είναι να εξασφαλίσει την ηγεσία όλη της συντηρητικής παράταξης, «συνταξιοδοτώντας» οριστικά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Μας χωρίζουν μόνο λίγα μέτρα απόσταση από την διακυβέρνηση της χώρας, δεν το λέω από αλαζονεία, αλλά από αίσθημα ευθύνης. Στην ομάδα μας, βασίζονται οι ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων, πρέπει να το ξέρουμε», έγραψε στον ιστότοπό του ο Μπέπε Γκρίλο των Πέντε Αστέρων. Παρά το ότι πολλοί αναλυτές τόνισαν ότι το κίνημά του είχε υψηλότερες προσδοκίες για τις δημοτικές εκλογές, ο Ιταλός πολιτικός και ηθοποιός υπογράμμισε ότι «οι πεντάστεροι, στον δεύτερο γύρο, κέρδισαν οκτώ στις δέκα μονομαχίες στις οποίες πήραν μέρος», και απέκτησαν πολλούς νέους δημοτικούς συμβούλους.-

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα