Κάλεσμα Οτσαλάν στο PKK να αφήσουν τα όπλα

Αν πριν από λίγα χρόνια ακούγαμε ότι οι Κούρδοι μαχητές του PKK θα καλούνταν από τoν ίδιο τον ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν να καταθέσουν τα όπλα και να οργανώσουν συνέδριο(;) προκειμένου να οδηγηθούν σε ειρήνευση με την Τουρκία, το πιθανότερο είναι ότι θα θεωρούσαμε την είδηση ως πρωταπριλίατικο αστείο.

Φαίνεται ωστόσο ότι ακόμη και για τους χειρότερους εχθρούς έρχεται η ώρα της συμφιλίωσης, και αυτό αποδεικνύει η ιστορική έκκληση ειρήνης που έκανε χθες Σάνββατο ο Οτσαλάν, απευθυνόμενος τους ομοεθνείς του. Συγκεκριμένα, ο εμβληματικός αρχηγός του ΡΚΚ έστειλε μήνυμα στους ένοπλους Κούρδους αυτονομιστές, το οποίο ανέγνωσε ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Σίρι Σουρεγιά Οντέρ. Τι αναφέρει το μήνυμα του Οτσαλάν; Ότι «Ενώ πλησιάζουμε προς την επίλυση αυτής της διένεξης (σ.σ. με την Τουρκία) που διαρκεί 30 χρόνια με την επίτευξη μιας οριστικής ειρήνης, πρώτος μας στόχος είναι να επιτύχουμε μια δημοκρατική λύση. Καλώ το PKK να διεξάγει ένα έκτακτο συνέδριο την άνοιξη προκειμένου να λάβουμε μια στρατηγική και ιστορική απόφαση αφοπλισμού».
Υπενθυμίζεται ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ Κούρδων και τουρκικών δυνάμεων ξεκίνησαν το 1984 και μέχρι σήμερα και οι δύο πλευρές μετρούν περίπου 40.000 νεκρούς. Με στόχο το προφανές –να τερματιστεί δηλαδή η φονική σύγκρουση– ο έγκλειστος στη φυλακή του Ιμραλί Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε εκφράσει τον Νοέμβριου του 2014 την εκτίμηση ότι εντός διαστήματος 4- 5 μηνών θα μπορούσε να υπογραφεί μία συμφωνία ειρήνευσης με την κυβέρνηση της Τουρκίας.
Μετά την εκτίμηση, λοιπόν, ήρθε η ώρα της ανοιχτής έκκλησης η οποία μοιάζει να έχει ελπίδες για ευτυχή κατάληξη, τουλάχιστον αν επαληθευτούν τα λόγια του «μαντατοφόρου» βουλευτή Οντέρ, ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «τόσο κοντά στην ειρήνη όσο ποτέ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα