«Κάλπες πριν από το πικρό ποτήρι…»

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΟΥ «ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ» ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πριν ακόμη κοπάσουν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη συμφωνία της Μάλτας, τα νέα από τους δανειστές απέχουν από την κυβερνητική προπαγάνδα.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Την επιστροφή τους στο «ορμητήριο» του Χίλτον στις 24 Απριλίου, προκειμένου να συνεχιστούν εκεί οι διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Το άσχημο είναι ότι τις ημέρες εκείνες αναμένονται να δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Διότι εάν τα στοιχεία είναι αρνητικά, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα μέτρα που θεωρητικά θα εφαρμοστούν από το 2019 να ζητηθούν νωρίτερα. Έτσι, η όλη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να φορτωθούν τα μέτρα στην επόμενη κυβέρνηση θα πάει στράφι και θα αναγκαστεί να πιει το πικρό ποτήρι και ο ίδιος.

Ήδη οι αναλυτές έχουν ξεκινήσει να αναζητούν το πώς και το γιατί και, το σπουδαιότερο, να προβλέψουν τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να προκληθούν από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό φυσικά με τις εκλογές στη Γαλλία και ειδικά στη Γερμανία.

Και λέμε αυτό, διότι ήδη ο Βόλφρανγκ Σόιμπλε μέσω του εκπροσώπου του ξεκαθάρισε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος θα διεξαχθεί όταν η Αθήνα εφαρμόσει μέχρι κεραίας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί». Όπως γίνεται αντιληπτό, το αφήγημα του χρέους που είναι το μοναδικό αποκούμπι της κυβέρνησης Τσίπρα τείνει να θεωρηθεί εκ νέου απλησίαστο όνειρο.

Τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ισχυρίζονται πως οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2019, υποστηρίζοντας πως δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος για νωρίτερα. Κάτι που επιζητά η Ν.Δ. εδώ και μήνες.

Διαφορετική άποψη έχουν οι αναλυτές του «Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», του οποίου προΐσταται η Άννα Διαμαντοπούλου.

Κι όπως επισημαίνουν οι αναλυτές:

# Επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν… δηλαδή στο Χίλτον. Η οικονομία, όμως, ενδέχεται να επιστρέψει ακόμα πιο πίσω, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής οι απώλειες για την ελληνική οικονομία θα κυμανθούν από 2,2 έως 3,1 δισ. ευρώ μόνο το 2017 αν, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει, οι ρυθμοί ανάπτυξης διαμορφωθούν τελικά σε επίπεδα 1%-1,5% αντί 2,7% που προβλέπει για φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός.

# Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε για πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ, το 1% κυρίως από συντάξεις από το 2019 και το 1% από κυρίως φορολογικά (αφορολόγητο) το 2020. Το ελληνικό ΑΕΠ είναι περίπου 170 δισ., επομένως το 1% σημαίνει ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις κατά 1,7 δισ. ευρώ συνολικά, εκτός αν ο υπολογισμός γίνει με βάση το ΑΕΠ του 2018 που αναμένεται να είναι υψηλότερο, άρα το ποσό περικοπών θα φτάσει, ή και ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

# Το αναγκαστικό πλεόνασμα, όπως συμφώνησε η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015, παραμένει 3,5% για αρκετό διάστημα. Η αρνητική αυτή εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω την εύρεση δημοσιονομικού χώρου για την ενεργοποίηση των δημοσιονομικών αντίμετρων για τα οποία ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «θα υπάρξουν και τα διευρυμένα μέτρα υπό την αίρεση ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και θα δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα», ενώ φέρνει πιο κοντά νέα μέτρα και λιτότητα διάρκειας τουλάχιστον μίας δεκαετίας ακόμα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

 

Τα χρονικά ορόσημα

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα χρονικά ορόσημα είναι δεδομένα:

Τα μέτρα που θα ψηφιστούν από τη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία εκτείνονται πέραν της θητείας της παρούσας κυβέρνησης για τις συντάξεις, καθώς η λήξη του 3ου μνημονίου είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο του 2018.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η πρόβλεψη των αναλυτών του Δικτύου είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Κι όπως λένε: «Αν ολοκληρωθεί ομαλά και η 3η αξιολόγηση του φθινοπώρου η Ελλάδα θα πρέπει να δοκιμάσει την έξοδό της στις αγορές εν όψει της λήξης του τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2018. Όσο ο τουρισμός προσθέτει καύσιμα στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση θα μπορεί να κερδίζει χρόνο. Εδώ να σημειώσουμε ότι τυχόν γεωπολιτική αναταραχή στη Συρία θα επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή μας και θα οδηγήσει σε αύξηση την τιμή του πετρελαίου με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ε.Ε. και κατ επέκταση στην Ελλάδα.

»Οι εκλογές για να έχουν κάποιο νόημα για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνουν μέσα από ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας που θα περιορίζει τη ζημιά, που αποδέχθηκε και ο κ. Τσακαλώτος, και θα μεγιστοποιεί τα πιθανά οφέλη. Μία ανεπαίσθητη στιγμή που θα ισορροπεί μεταξύ της λήθης και της μνήμης των πολιτών για τα δύσκολα που έχουν συμβεί. Εκεί που το λυκαυγές θυμίζει λυκόφως. Τέτοια ευκαιρία μπορεί να δοθεί κατά την εκτίμησή μας πριν από την εφαρμογή των δύσκολων μέτρων και πριν από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.

»Η κυβέρνηση ποντάρει στο γεγονός ότι άλλα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα δεν προβλέπονται εφεξής και ότι η Ελλάδα μπορεί το καλοκαίρι του 2018 να μη χρειαστεί ξανά Μνημόνιο… Το βλέμμα πλέον περνά στην πολιτική διαχείριση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα