Κάλπες στην Κύπρο για την εκλογή νέας Βουλής

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν αυτή την Κυριακή, 22 Μαΐου, οι πολίτες της Κύπρου προκειμένου να εκλέξουν νέα Βουλή.

Τις 56 έδρες διεκδικούν υποψήφιοι από 12 κόμματα και το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 534.176.

Το νέο στοιχείο των εκλογών της Κυριακής είναι η αύξηση από το 1,8% στο 3,6% του εκλογικού μέτρου, που ίσχυε από το 1981, για τη συμμετοχή ενός κόμματος στην δεύτερη κατανομή εδρών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παρά την αύξηση του εκλογικού μέτρου η νέα Βουλή θα είναι πολυκομματική ενώ διψήφιο αναμένεται να είναι το ποσοστό αποχής και να αγγίζει το 20%.

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των κομμάτων οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα παραμείνει πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, που στηρίζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΔΗΚΟ, όμως με αισθητά μειωμένη την δύναμη του από τις εκλογές του 2011.

Τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων αυτών στις βουλευτικές εκλογές του 2011 ήταν: ΔΗΣΥ 34,72% (20), ΑΚΕΛ 31,31% (19), ΔΗΚΟ 15,77% (9). Σημειώνεται ότι στο προεδρικό σύστημα της Κύπρου, παρότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης, πρέπει στη Βουλή το κυβερνών κόμμα να σχηματίσει πλειοψηφία με άλλο ή άλλα κόμματα για να μπορούν να περάσουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη, που κατέρχεται για πρώτη φορά στις εκλογές, όπως και η Συμμαχία Πολιτών, είναι οριακά μπροστά με 4,5%. Η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία ισοβαθμούν με 4,4%, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Κίνημα Οικολόγων με 3,9%. Από τα τέσσερα κόμματα, ασφαλώς πιο ζημιωμένη είναι η ΕΔΕΚ, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες σε σύγκριση με το 2011, που είχε εξασφαλίσει 8,4% και πέντε έδρες.

Για το ΕΛΑΜ η εκτίμηση κυμαίνεται στο 2,2%-4,2%, με περισσότερες πιθανότητες να μείνει εκτός Βουλής

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα