«Κάνε τη δουλειά σου, Ραζβάν!»

Μία σκέτη απογοήτευση ήταν ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατάφερε να προκαλέσει την έκπληξη στους φίλους του ποδοσφαίρου την προηγούμενη Κυριακή, όταν μένοντας με παίκτη… παραπάνω από το έβδομο λεπτό, συμπεριφέρθηκε σαν να έχει παίκτη λιγότερο!

Αυτό το κατόρθωμα εξηγήθηκε από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον ΠΑΟΚ ως ψυχολογικό… μπέρδεμα! Οι παίκτες του Λουτσέσκου παρατάχθηκαν στο γήπεδο με στόχο να κοντράρουν στα ίσια την ΑΕΚ, να προστατέψουν αρχικά το μηδέν και να «χτυπήσουν» στην επανάληψη, όταν θα έβγαινε στους γηπεδούχους η κούραση από τον αγώνα με τη Μίλαν. Όταν, λοιπόν, ήρθε η αποβολή του Αραούχο και η οπισθοχώρηση της Ένωσης σε ένα σύστημα 4-4-1 με διπλή ζώνη άμυνας, οι φιλοξενούμενοι ένιωσαν την υποχρέωση να επιτεθούν, χωρίς να είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Ο Λουτσέσκου σίγουρα δεν είναι προπονητής με εμπειρίες από τέτοιες καταστάσεις. Δεν έχει κάνει ποτέ πρωταθλητισμό και δεν κατάφερε να ενεργήσει αστραπιαία προκειμένου να αλλάξει τη διάθεση των παικτών του. Μετά το 1-0 και την αποκατάσταση της αριθμητικής ισορροπίας, άρχισε τις αλλαγές σχημάτων, αλλά ήταν αργά!

 

Γιατί μετά από αυτό το αποτυχημένο 90λεπτο του κόουτς Λουτσέσκου, ο Ιβάν Σαββίδης στήριξε όσο ποτέ άλλοτε τον προπονητή του; Τρεις απαντήσεις υπάρχουν σε αυτό το ερώτημα…

Πρώτον, δεν στοίχισε στην ομάδα, που παραμένει εντός στόχων! Ο ΠΑΟΚ είναι δύο βαθμούς πίσω από την κορυφή και στο δεύτερο γύρο υποδέχεται ΑΕΚ και Ολυμπιακό στην Τούμπα. Δεν είναι λίγοι αυτοί στην ομάδα που νιώθουν πως ο ΠΑΟΚ είναι στη ουσία πρώτος, διότι θα πάρει όλα τα ντέρμπι στην έδρα του, ενώ μακριά από την Τούμπα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αρχίσουν να έρχονται βαθμοί. Άλλωστε, όλες οι ομάδες αγκομαχούν εκτός έδρας και όλες νικάνε στα εντός έδρας ντέρμπι.

Δεύτερον, δεν μπορεί να αλλάξει τόσο γρήγορα κι άλλον προπονητή! Ο ΠΑΟΚ δεν ξεκίνησε με Λουτσέσκου, άλλος τον άφησε εκτός Ευρώπης, ο Στανόγεβιτς. Ο Ρουμάνος από την πλευρά του δεν έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση του Δικεφάλου, ωστόσο αποφεύγει τις εντός έδρας γκέλες, όπου νικά μάλλον εύκολα και μάλιστα σε μία άδεια Τούμπα, την ώρα που ΑΕΚ και ΟΣΦΠ έχουν απώλειες. Σίγουρα την υπέρβαση δεν την έκανε στο Φάληρο και στο ΟΑΚΑ, αλλά εδώ που τα λέμε, δεν ήταν εύκολο.

Τρίτον, κανείς δεν εγγυάται ότι ο επόμενος προπονητής θα πάει καλύτερα. Στην Ελλάδα κάποιος ελεύθερος προπονητής με εμπειρία σε πρωταθλητισμό δεν υπάρχει, με εξαίρεση ίσως τον Άγγελο Αναστασιάδη, αλλά ο Σαββίδης δεν θέλει να φέρει στην Τούμπα έναν άνθρωπο με τόσο έντονη προσωπικότητα, ξέρει πως μπορεί να φέρει εντάσεις. Αν έρθει ξένος, τότε… ζήτω που καήκαμε, θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος…

Λογικό επακόλουθο να δεχθούν όλη την κριτική οι παίκτες

Αφού, λοιπόν, ο Ραζβάν Λουτσέσκου τη γλίτωσε μέχρι νεοτέρας, κάποιοι έπρεπε να δεχθούν τα πυρά της άθλιας εμφάνισης στο ΟΑΚΑ και τα δέχθηκαν οι παίκτες. Αδίκως κατά τη γνώμη μας, καθώς ήταν πειθαρχημένοι και προσπάθησαν να προσαρμοστούν σε όλες τις αλλαγές σχημάτων του προπονητή τους, ενώ στην ουσία η ΑΕΚ έκανε δύο φάσεις. Η έλλειψη καθαρού μυαλού (που μεταφράζεται στα πολλά φάουλ) είναι κι αυτό θέμα προπονητή, εκείνος πρέπει να διατηρεί πάντα τους παίκτες ψύχραιμους και αθλητικούς (και όχι αντιαθλητικούς).

Τις αποφάσεις, ωστόσο, δεν τις παίρνουν οι δημοσιογράφοι, αλλά οι ιδιοκτήτες και το πρόστιμο έπεσε βαρύ στους ποδοσφαιριστές, καθώς έπρεπε με κάποιο τρόπο να προστατευτεί ο προπονητής, παρά το ότι σύσσωμος ο Τύπος της Θεσσαλονίκης (πριν από τη στήριξη του Σαββίδη), έκρινε ως ανεπαρκή τον Ρουμάνο.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως παράλληλα με τη στήριξη δεν υφίσταται και η αναζήτηση του αντικαταστάτη. Ο ΠΑΟΚ την επόμενη εβδομάδα παίζει με τον πρωτοπόρο Ατρόμητο κι αυτή τη φορά φοβόμαστε πως στον Λουτσέσκου δεν θα συγχωρεθεί ούτε η ισοπαλία. Άλλωστε, αποτελεί μόδα στην Ελλάδα να απομακρύνονται προπονητές, λίγες εβδομάδες μετά από την αμέριστη στήριξη της διοίκησης. Μετά το ματς με τον Ατρόμητο υπάρχουν δύο δύσκολα παιχνίδια εκτός έδρας με Πανιώνιο και Ξάνθη, ενώ στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Άρα ο Ρουμάνος τεχνικός έχει αρκετή δουλειά και μεγάλη πίεση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα