Κάν’ το όπως ο… Κιμ

«Γιατί εσείς οι 53 και κάτι κάνετε δύσκολη την ζωή του Αλέξη;» ρωτήσαμε αστειευόμενοι κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκει στην συγκεκριμένη ομάδα, για να λάβουμε την αποστομωτική απάντηση: «Ο Αλέξης ανήκει στους 53+». Και να επιβεβαιώσουμε τον κυβερνητικό δάχτυλο στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που απέχει από τα όσα ειπώθηκαν κατά την συνεδρίασή της…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τo Μαξίμου καπελώνει το κόμμα και υπαγορεύει τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας; Έτσι δείχνουν τα πράγματα. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να ελέγξει πλήρως το παιχνίδι και να φέρει το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στα μονοπάτια της κεντροαριστεράς, ώστε να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. Εκ του ασφαλούς βεβαίως, μιας και γνωρίζει πολύ καλά πως πολύ δύσκολα οι συντρόφοι του της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα ακολουθήσουν την επιλογή της διαφοροποίησης ή και της εξόδου από το κόμμα.

 

Έληξε η συνεδρίαση και μετά γράφτηκε η απόφαση!

Τα όσα έγιναν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πριν από λίγες ημέρες είναι αρκετά για να δείξουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Τον καβγά πίσω από κλειστές πόρτες ακολούθησε μια απόφαση η οποία ξένισε τους γνωρίζοντες τα δρώμενα στην Κουμουνδούρου. Η δε ανακοίνωση λίγες ώρες αργότερα της ομάδας των «53+» προκάλεσε εύλογα ερωτήματα για την ανάγκη που αυτή κάλυπτε πέρα από την κόντρα με τον Γιάννη Μουζάλα και την στήριξη αυτού από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η απόφαση γράφτηκε αρκετά αργότερα από την λήξη της συνεδρίασης», σχολίασε ο συνομιλητής της «Α» αρνούμενος να μπει σε λεπτομέρειες. Η δήλωση αυτή όμως ήταν αρκετή για να ξεδιαλύνει το τοπίο.

Η συνεδρίαση αναλώθηκε σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, όπου οι εκπρόσωποι των «53+» επιτέθηκαν στον εκλεκτό του πρωθυπουργού υπουργό για ανεπάρκεια. Αυτό μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα να μην συζητηθούν άλλα σοβαρά (επικοινωνιακά) θέματα όπως για παράδειγμα το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ! Οι διαρροές των πρώτων ωρών που ανέδειξαν τον κομματικό εμφύλιο –που συνοδεύτηκε και από την απειλή παραίτησης του Γιάννη Μουζάλα (ο οποίος σε κάθε τόνο ξεκαθάριζε πως υλοποιεί κυβερνητικές επιλογές και όχι προσωπικές)– με κίνδυνο να χαθεί η ευκαιρία για ακόμα μια φορά να προβληθεί και το περιβόητο πια ταξίδι που μένει να δούμε τι μας προσέφερε.

Οι «53+» στην ανακοίνωσή τους δεν περιορίστηκαν στα του οίκου τους, αλλά κάρφωσαν τους συντάκτες της απόφασης σημειώνοντας πως όχι μόνο δεν υπήρξε ομοφωνία αλλά επιπλέον αντιρρήσεις εκφράστηκαν και από άλλα στελέχη που δεν ανήκουν στην συγκεκριμένη ομάδα.

Τα καρφιά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ άλλων διαφωνίες εκφράστηκαν στα εξής ζητήματα:

  • Οι 53 και άλλα μέλη της ΠΓ υποστήριξαν ότι το κείμενο δεν αποτυπώνει αυτό που πολλές φορές συλλογικά έχουμε πει πως το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας – υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους.
  • Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πέρα από το γεγονός ότι δεν έγινε καμία συζήτηση στην Π.Γ., οι 53 θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη διπλωματικών επαφών στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ. 
  • Ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ξεκάθαρα υποστηρίχθηκε, όχι μόνο από τους 53 αλλά σχεδόν ομόθυμα, η επικέντρωση σε άμεσες κινήσεις που θα επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος, αυτές που συνέβαλαν στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Συγκεκριμένα οι 53 υποστήριξαν:

1] Άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και όσους έχουν πάρει τρίπτυχο.

2] Ομόφωνα, ως φαίνεται, η ΠΓ κατέληξε στην πρόταση να περάσει η αρμοδιότητα, που αφορά στη φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αποκλειστικά στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

3] Κανένας μετανάστης – μετανάστρια δεν πρέπει να βρίσκεται σε κέντρο κράτησης, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. Σε καμία περίπτωση η κράτηση δεν μπορεί να αφορά ανήλικους.

4] Επαναφορά, με νομοθετική πρωτοβουλία, του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου.

5] Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε δομές και ιδιαίτερα στα νησιά ενόψει μάλιστα και του χειμώνα.

6] Άμεση υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα