Κάρατζιτς και Μλάντιτς στη δίκη της Χάγης

Δύο από τις πλέον εμβληματικές αλλά και σκοτεινές μορφές του πολέμου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης τη δεκαετία του 1990 εμφανίστηκαν την Τρίτη δημόσια μαζί, για πρώτη φορά από το τέλος της πολεμικής σύγκρουσης.

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς κάλεσε τον πρώην επικεφαλής του σερβοβοσνιακού στρατού Ράτκο Μλάντιτς για να καταθέσει στη δίκη του στο δικαστήριο του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία , στη Χάγη.

Το αίτημα του κ. Μλάντιτς να μην καταθέσει δεν έγινε δεκτό, οδηγώντας τον σε έκρηξη κατά του «σατανικού δικαστηρίου».

Και οι δύο άνδρες κρατούνται και είναι υπόδικοι. Αρνούνται ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Με την έναρξη της διαδικασίας την Τρίτη, ο πρώην στρατάρχης των Σερβοβοσνίων υπέβαλε αίτημα να εξαιρεθεί από τον κατάλογο των μαρτύρων λόγω κακής κατάστασης της υγείας του, καθώς και επειδή θα δημιουργούσε «άδικη προκατάληψη» εν όψει της δικής του δίκης.

Ο δικηγόρος του κ. Κάρατζιτς χαρακτήρισε τον κ. Μλάντιτς «το μόνο άτομο στον κόσμο το οποίο γνωρίζει τόσο καλά τι συνέβη στον πόλεμο της Βοσνίας» και κάλεσε τον τελευταίο εκ μέρους του πελάτη του να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να καταθέσει.

«Δεν δίνω δεκάρα για τις κλητεύσεις και τις ετυμηγορίες σας. Πρόκειται για δικαστήριο μίσους, για ένα σατανικό δικαστήριο», ανέφερε ο πρώην στρατάρχης, όταν τελικώς παρουσιάστηκε στο δικαστήριο.

Ο δικαστής Ο-Γκον Κουόν τον προειδοποίησε ότι μπορεί να του επιβληθεί ποινή έως και επτά ετών για περιφρόνηση του δικαστηρίου.

Η διαδικασία διεκόπη στη συνέχεια, έτσι ώστε να ανακτηθεί από το κελί του κ. Μλάντιτς η τεχνητή του οδοντοστοιχία.

Ο κ. Κάρατζιτς απευθύνθηκε, μετά τη διακοπή, στον πρώην συνεργάτη του προσφωνώντας τον στρατηγό. «Καλή σας ημέρα, στρατηγέ», αναφώνησε.

Όταν ωστόσο ο πρώην στρατιωτικός ερωτήθηκε για τη Σρεμπρένιτσα και τις εκτελέσεις αιχμαλώτων, αρνήθηκε να απαντήσει και αρνήθηκε να συνεχίσει την κατάθεσή του, με τη συναίνεση του δικαστηρίου.

Ο κ. Κάρατζιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες σχετικές με τη μαζική σφαγή χιλιάδων Βόσνιων μουσουλμάνων τον Ιούλιο του 1995 στη Σρεμπρένιτσα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα