Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών: Μαθήματα υποκριτικής με τη Μαρίτα Ρίτζι

Το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών οργανώνει στη Θεσσαλονίκη, Θεατρικό Εργαστήρι στο café Bazaar, Παπαμάρκου 34-36, πλατεία Άθωνος. Η γνωστή ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Μαρίτα Ρίτζι, αναγνωρισμένη καλλιτέχνης στο θέατρο και στον κινηματογράφο, θα διδάξει υποκριτική, κινησιολογία, και ορθοφωνία.

Οι σπουδαστές θα διδαχθούν την υποκριτική, το θεατρικό παιχνίδι, τις ατμόσφαιρες, την ανάλυση χαρακτήρων, όπως αναλύονται στη συνέχεια. Στο τέλος του σεμιναρίου θα είναι ικανοί να ανεβάσουν μία παράσταση υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και θα τελειώσουν το Μάιο του 2018, η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής είναι η 30η Δεκεμβρίου 2017.

Η Μαρίτα Ρίτζι γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, ο πατέρας της είναι Ιταλός και η μητέρα της Ελληνίδα. Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στο «Καλημέρα ζωή», του Νίκου Φώσκολου, στην «Πολυκατοικία», «Κάτι χωρισμένα παλικάρια», σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου, «Δίχως όρια», του Στράτου Μαρκίδη κ.λπ. Εργάστηκε και στο εξωτερικό, στην Κύπρο και στην Αυστραλία, την έχουμε δει πολλές φορές σε δυναμικούς ρόλους αφού είναι η μοναδική Ελληνίδα κασκαντέρ.

Όταν ήταν στο δημοτικό πρωταγωνίστησε στο θέατρο Απόλλων, της Ερμούπολης, σε έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου, από τότε μέχρι σήμερα υπηρετεί την τέχνη του θεάτρου, που τη σπούδασε στη σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, σε διαφορετικού είδους έργα, με επιτυχία. Έχει παίξει με όλους τους Έλληνες πρωταγωνιστές του θεάτρου και του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, έχει γράψει και έχει σκηνοθετήσει αρκετά δικά της θεατρικά έργα, στα οποία πρωταγωνιστεί, έχει παίξει σε ταινίες, όπως «Show bitch», «Green fish», «Το κομπολόι», «Δε μένω, φεύγω», και η «Αποκάλυψη του θανάτου», του Γιάννη Παρασκευόπουλου, που θα βγει σύντομα στους κινηματογράφους.

Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι του Άντονυ Τσέχωφ. Με αυτό τον τρόπο οι σπουδαστές θα μάθουν να αποδίδουν ένα λογοτεχνικό έργο ή μία ιδέα τους παραγωγικά, έτσι ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τη δική τους τέχνη με βάση αυτά που θα μάθουν, τις εμπειρίες και τις επιρροές τους. Όλοι έχουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε, να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε και να γίνουμε μία ομάδα. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι ανακαλύπτεις τον άλλο σου εαυτό που μέχρι σήμερα δεν γνώριζες. Ζήσε και εσύ τη μαγεία αυτή της δημιουργίας. Έλα κι εσύ… όλοι έχουμε αυτό το δικαίωμα.

Η ύλη των μαθημάτων θα περιλαμβάνει παντομίμα, ομαδικά παιχνίδια, ορθοφωνία, θεατρικό παιχνίδι, ομαδικότητα, ατμόσφαιρες, στάσεις σώματος, ανάλυση χαρακτήρων, αυτοσχεδιασμό, υποκριτική, ρόλους από έργα σύγχρονα και κλασικά, τονισμούς, κίνηση σε άξονες σκηνής, με τη μέθοδο του Άντονυ Τσέχωφ. Στο τέλος, θα ανέβει μία θεατρική παράσταση, προϊόν συλλογικής εργασίας.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα γίνονται ασκήσεις, όπου θα εφαρμόζεται στην πράξη η θεωρία, για να σκηνοθετηθεί στο τέλος μία παράσταση, σε συνεργασία με τους μαθητές, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριάς τους και τη σκηνοθετική της επιμέλεια. Η σκηνοθεσία, η παραγωγή, η υποκριτική θα είναι συλλογική εργασία. Αυτή η παράσταση θα ανέβει σε θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και θα τελειώσουν το Μάιο του 2018. Η παράσταση θα ανέβει αμέσως μετά. Τα δίδακτρα θα είναι 100 ευρώ το μήνα. Θα απονεμηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στο τέλος των μαθημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6974123481 ή στο email: ioanisfragoulis@gmail.com.

Αναδημοσίευση από: filmandtheater.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα