Κέρδη για τη Γενική μετά από 10 ζημιογόνες χρήσεις

Κέρδη 85,1 εκατ. ευρώ μετά από φόρους πέτυχε η GENIKI Bank στο εννεάμηνο του 2014, έναντι ζημιών τις 10 προηγούμενες ετήσιες χρήσεις, και μόνο με βάση αυτό το στοιχείο στη «μαμά» εταιρεία, τον Όμιλο Πειραιώς, έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν.

Ειδικότερα και σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, τα λειτουργικά κέρδη της Γενικής πριν από προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 13,9 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο 2014 (έναντι ζημιών €34,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013) και σε 7,6 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2014, καταγράφοντας αύξηση 69% σε σχέση με το β‘ τρίμηνο 2014.

Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε, εξάλλου, ο δείκτης βασικών κεφαλαίων της GENIKI Bank (Common Equity Tier I), ο οποίος διαμορφώθηκε σε 24,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, από 23,1% τον Ιούνιο 2014 και 18,2% τον Δεκέμβριο 2013. Με πλήρη και εμπροσθοβαρή εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ (fully loaded), ο δείκτης βασικών κεφαλαίων διαμορφώνεται στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 20%.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ρευστότητας, η τράπεζα διατηρήθηκε στα ήδη υψηλά επίπεδά της, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 77% στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2014, ποσοστό που αποτελεί και το χαμηλότερο στην ελληνική αγορά, έναντι 93% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013. Μηδενική ήταν η εξάρτηση της τράπεζας για άντληση ρευστότητας από το ELA ή το ελληνικό Δημόσιο.

Καταθέσεις άνω των 2 δισ. ευρώ
Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, οι καταθέσεις της GENIKI Bank ανήλθαν σε 2.169 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, καταγράφοντας αύξηση 9,3% σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ σημειώθηκε παράλληλα μεγάλη μείωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 136 μβ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Μεγάλη ήταν και η μείωση στις λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας κατά 24% το εννεάμηνο 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και κατά 11% το γ’ τρίμηνο σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2014, ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών υλοποίησης προγράμματος εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους λειτουργίας.
Ο δείκτης κάλυψης επισφαλών δανειακών απαιτήσεων από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 60%, ενώ το σύνολο των προβλέψεων προς το σύνολο των δανείων διατηρήθηκε στο 42%, επίπεδο το οποίο επίσης είναι από τα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς.
Σημειώνεται τέλος ότι σε συνέχεια των εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεων της GENIKI Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες επικύρωσαν την απόφαση για τη συγχώνευση δι’ απορρόφησης της GENIKI Bank από την Τράπεζα Πειραιώς, η διαδικασία της λειτουργικής και νομικής συγχώνευσης υλοποιείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και ολοκληρώνεται εντός του Νοεμβρίου.

Ν. Καραμούζης: «Επανήλθαμε στην κερδοφορία»
Στην επαναφορά της τράπεζας στην κερδοφορία και φυσικά στην διαδικασία απορρόφησης από τον Όμιλο Πειραιώς στάθηκε στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της GΕΝΙΚΙ Bank, Νίκος Καραμούζης.
«Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Καραμούζης, «ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός Όμιλος της χώρας, αποφάσισε το Μάιο του 2014 τη συγχώνευση δι’ απορρόφησης της GENIKI Bank από την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τον Όμιλο». Και ο CEO της τράπεζας συνέχισε:
«Με ισχυρά χρηματοοικονομικά μεγέθη και ύστερα από 77 χρόνια αδιάλειπτης, δημιουργικής και αυτόνομης πορείας στην ελληνική αγορά, κατά τη διάρκεια των οποίων αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής ιστορίας της χώρας, η GENIKI Bank ενώνει τις δυνάμεις της με έναν τραπεζικό όμιλο, που βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Όλοι μαζί υιοθετούμε κοινούς πλέον στόχους, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και προοπτικές με σκοπό να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
»Τους μήνες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση για τη συγχώνευση μέχρι σήμερα, η GENIKI Bank συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία της με αποτέλεσμα να έχει επιτύχει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση του θετικού χρηματοοικονομικού αποτελέσματός της, με τα κέρδη μετά φόρων να διαμορφώνονται στα €85,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2014, ενώ παράλληλα βελτιώθηκαν όλοι οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες της Τράπεζας.
»Το 2014, η GENIKI Bank επανήλθε σε κερδοφορία για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια συνεχών ζημιών, αύξησε σημαντικά την καθαρή της θέση και βελτίωσε όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες κεφαλαίων, ρευστότητας και καταθέσεων, διατηρώντας τους στα υψηλότερα επίπεδα της Ελληνικής αγοράς. Η συγχώνευσή της με την Τράπεζα Πειραιώς, μεγιστοποιεί τα οφέλη για τον Όμιλό μας και διαμορφώνει ισχυρές προϋποθέσεις και σημαντικές ευκαιρίες για την ολόπλευρη ανάπτυξη των εργασιών και τη συνολική και αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών μας».
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο N. Καραμούζης χαρακτήρισε «μεγάλη και ενδιαφέρουσα πρόκληση» τον τελευταίο χρόνο που βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, εξήρε το υψηλό αίσθημα ευθύνης, την εργατικότητα, την εμπειρία και τις γνώσεις του προσωπικού και των στελεχών της τράπεζας, ενώ δεσμεύτηκε «να συνεχίσουμε να συμβάλουμε σταθερά και με την ίδια αφοσίωση και ενδιαφέρον, στη συλλογική προσπάθεια ανάδειξης του Ομίλου Πειραιώς σε ηγετικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα