Κέρδη κατέγραψαν ο ESM και ο EFSF

Κερδοφόρα είναι τα δύο ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις τους για το εννεάμηνο του 2013.

Το EFSF, το πρώτο ταμείο που συστήθηκε για να χρηματοδοτήσει τις διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, κατέγραψε κέρδη σχεδόν 74 εκατ. ευρώ στην περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, αυξημένα κατά 8,3% από την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Οι τόκοι που εισέπραξε το ΕΤΧΣ από τα δάνειά του στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 72%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι τόκοι που πλήρωσε το Ταμείο για να αντλήσει τα κεφάλαια για τις διασώσεις αυξήθηκαν 57%.

Ο ESM, που αποτελεί το μόνιμο ταμείο διάσωσης, κατέγραψε καθαρά κέρδη 185,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του έτους, έναντι ζημιών 0,5 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προήλθε από τόκους – σχεδόν 182 εκατ. ευρώ – του δανείου ύψους 41,3 δισ. ευρώ στην Ισπανία και του δανείου 4,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο, που εκταμιεύθηκε φέτος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα