Κήρυξε τον πόλεμο κατά του Λαφαζάνη

Έχοντας ως κεντρική πολιτική θέση ότι το «παλιό καθεστώς» δεν πρέπει να επιστρέψει και προτάσσοντας το δικό του σύνθημα «μόνο μπροστά», ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε σειρά διλημμάτων ενόψει των εκλογών και κάλεσε τις κοινωνικές δυνάμεις, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, σε συστράτευση για μια ισχυρή εντολή από τον λαό.

Ο κ.Τσίπρας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, άσκησε σκληρή κριτική στη «Λαϊκή Ενότητα» για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δήλωσε κατηγορηματικά ότι αριστερό εμφύλιο δεν πρόκειται να κάνει γιατί, όπως υπογράμμισε, αντίπαλος είναι το σύστημα «που θέλει να σηκώσει κεφάλι».

Στην επικείμενη μάχη που θα καθορίσει το αύριο της πατρίδας, από τη μια πλευρά είναι οι δυνάμεις του παλιού, της διαπλοκής, της κλεπτοκρατίας και της υποταγής, είπε ο κ. Τσίπρας και από την άλλη, συνέχισε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κοινωνικές δυνάμεις που έχουν ανάγκη από αλλαγές, που θέλουν να γκρεμίσουν αυτό το καθεστώς. Γι αυτό, πρόσθεσε, «είμαστε καταδικασμένοι να δώσουμε αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε».

Αναφερόμενος στις δυνάμεις που εκφράζουν το παλιό καθεστώς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν έχουν σημασία τα ονόματα, δηλαδή αν λέγονται Μεϊμαράκης, Σαμαράς, Γεννηματά, Θεοδωράκης, αλλά σημασία έχει αυτοί που είναι πίσω τους.

Σημείωσε, επίσης, ότι το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ήταν παράλληλα και ΟΧΙ στο «παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα», στην εξάρτηση, τη διαπλοκή, ήταν όχι στους βαρώνους, τους εθνικούς εργολάβους, που μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν κτήμα τους. Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το δημοψήφισμα τονίζοντας ότι το ΟΧΙ και το ρεύμα που δημιούργησε, θα μείνει στην ιστορία ως παρακαταθήκη ηθικής ανάτασης και δημοκρατίας «και δεν θα το αφήσουμε στους νεκροθάφτες του και στους αυτοδιοριζόμενους αντιπροσώπους του», εννοώντας τη Λαϊκή Ενότητα. Το ΟΧΙ, σημείωσε ο κ. Τσίρπας, ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τη μάχη μέχρι τέλους.

Ο πρώην πρωθυπουργός θέτοντας το δίλημμα των εκλογών έθεσε σειρά ερωτημάτων ως προς το ποια πολιτική δύναμη μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση του χρέους, τη στιγμή που, όπως είπε, το παλιό καθεστώς το θεωρούσε βιώσιμο στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών κ.ά.

Αναφερόμενος στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έκανε καταρχάς λόγο για «ανατροπή της κυβέρνησης από τα μέσα», πρόσθεσε ότι αναλυτική συζήτηση για το θέμα αυτό, όπως και αυτοκριτική θα γίνει μετά τις εκλογές και ζήτησε να αντιμετωπιστεί η Λαϊκή Ενότητα με αυστηρότητα στις συνθήκες της εκλογικής μάχης. Τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι η ώρα να ξαναμαζέψουμε τη δύναμή μας και να βγούμε στους δρόμους για μεταφέρουμε ένα μήνυμα:. «Είμαστε παρόντες και ζητάμε ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό που αρχίσαμε πριν από 7 μήνες». Στην κοινωνία θα δώσουμε τη μάχη και εκεί θα κριθούμε όλοι, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όποιος θέλει να πενθήσει ας πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει ας αποδράσει, εμείς όμως προχωράμε μπροστά, γιατί τις καλύτερες μάχες δεν τις δώσαμε ακόμη».

Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει θυμός, αλλά, πρόσθεσε, ξέρω ότι υπάρχει και αποφασιστικότητα, γιατί η μάχη συνεχίζεται και είναι αυτή που πρέπει να καθορίσει στάσεις και πρωτοβουλίες καθώς το κεντρικό ερώτημα είναι ποια είναι επιλογή που θα προστατεύσει το λαό. Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί, επισήμανε, ότι βαδίζουμε κάτω από πυρά, το σχέδιο της άλλης πλευράς ήταν από την πρώτη στιγμή, η αριστερή παρένθεση. Ζούμε στιγμές, είπε ο κ. Τσίπρας, που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει.

Οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που επανεκλεγεί, όπως τις παρουσίασε σε γενικές γραμμές ο κ. Τσίπρας, είναι:

  1. Να μπει μπροστά η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για θέσεις εργασίας σταθερές και ασφαλείς.
  2. Ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής
  3. Να προωθήσει μορφές συνεργατικής οικονομίας
  4. Η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους
  5. Η ανοικοδόμηση του εθνικού συστήματος υγείας
  6. Η υλοποίηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στην Παιδεία
  7. Η δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους
  8. Η εξάλειψη διακρίσεων λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και λόγω χρώματος.

Με βάση την εμπειρία της διάσπασης, ο κ. Τσίπρας έθεσε ένα γενικό περίγραμμα για τον μελλοντικό ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις ανέδειξαν και τα λάθη και τις αδυναμίες και πλέον, σημείωσε, πρέπει να συζητήσουμε τι κόμμα θέλουμε και τι κόμμα είναι αναγκαίο σε αυτές τις συνθήκες. Ενιαίο κόμμα, τόνισε, δεν καταφέραμε να φτιάξουμε. «Κόμμα με πολλά κέντρα αποφάσεων δεν είναι κόμμα. Κόμμα ξεκομμένο από την κοινωνία και με ηγεσία ξεκομμένη από τη βάση δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δίνοντας και το ιδεολογικό σίγμα, ο κ. Τσίπρας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει απωλέσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του, τονίζοντας ότι η ζωή και η πολιτική απαιτούν ελιγμούς, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε στόχους μας και δεν θα εγκαταλείψουμε τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα