Κίνδυνος για… capital controls και γκρίνιες στον Παναθηναϊκό

Το σοκ του αποκλεισμού από το Champions League είναι μεγάλο, όπως και το μέγεθος της ήττας. Παράλληλα άρχισαν τα… όργανα να κτυπάνε τόσο για τον Γιάννη Αναστασίου, όσο και για τους Τάκη Φύσσα, Λεωνίδα Βόκολο. Ο Παναθηναϊκός αναζητεί τις ισορροπίες του μετά το μεγάλο κάζο στο Βέλγιο από την Κλαμπ Μπριζ. Το θέμα είναι ότι χάθηκαν πολύ σημαντικά έσοδα, τα οποία θα περάσουν ως απώλειες στον ισολογισμό της ΠΑΕ, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να βρει τρόπο να τα καλύψει και αν δεν τα καταφέρει, να δικαιολογήσει τη «μαύρη τρύπα».

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο Παναθηναϊκός έχασε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το ετήσιο συμβόλαιο με τους φόρους και τα μπόνους του Μίκαελ Εσιέν, μόνο από την αποτυχία του να προκριθεί στα play off του Champions League. Η προοπτική πρόκριση στους ομίλους δεν υπολογίζεται, καθώς η ομάδα δεν έφτασε στον γύρο που δίνει το «μαγικό χαρτάκι». Αυτό είχε – και θα έχει – συνέπειες για όλους. Ποιες είναι αυτές οι συνέπειες;

1)Οικονομικές. Όπως προαναφέραμε, ο αποκλεισμός ισοδυναμούσε με απώλειες τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση. Στην πραγματικότητα, οι απώλειες είναι πιθανόν να αγγίξουν ακόμη και τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, αν ο Παναθηναϊκός αποτύχει να περάσει τα play off του Europa League, μένοντας εκτός ομίλων και από τον δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό θεσμό. Σε αυτήν την περίπτωση, το… τσουνάμι που θα ακολουθήσει δεν θα αφήσει τίποτα στο πέρασμά του. Αν το «τριφύλλι» είχε περάσει την Κλαμπ Μπριζ, μπορεί να μην είχε διασφαλίσει την είσοδό του στους ομίλους του Champions League, θα είχε όμως διασφαλίσει την παρουσία του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέχρι τον Δεκέμβριο. Ως γνωστόν, η ομάδα που αποκλείεται στα play off του Champions League, παίρνει απευθείας το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa. Αν λοιπόν, ολοκληρωθεί το… δράμα, ο Παναθηναϊκός θα απολέσει έσοδα τουλάχιστον δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Αυτόματα θα ενεργοποιηθούν τα… capital controls για το «τριφύλλι» με άγνωστες συνέπειες…

2)Μουρμούρες για τον Γιάννη Αναστασίου. Στα υψηλά κλιμάκια του συλλόγου δεν αποκλείουν τίποτα. Επισήμως δεν υπάρχει κανένα θέμα. Όμως, όπως μας είπε κορυφαία πηγή από την ομάδα, αν ο Αναστασίου χάσει την πρόκριση και για τους ομίλους του Europa League, τότε η θέση του θα είναι εξαιρετικά επισφαλής και θα αποφασίσει το Δ.Σ. για το τι μέλλει γενέσθαι. Η πρόσφατη υπογραφή νέου συμβολαίου μεταξύ των δύο πλευρών δεν παίζει κανέναν ρόλο, αν η ομάδα τίθεται εκτός στόχων από τόσο νωρίς. Ο ένας στόχος χάθηκε άδοξα. Ο δεύτερος είναι η πρόκριση στο Europa. Αν χαθεί και αυτός, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις.

3)Δυσαρέσκεια για Βόκολο και Φύσσα. Γιατί; Διότι ναι μεν υλοποίησαν τον μεταγραφικό τους σχεδιασμό εντός του χρονοδιαγράμματος, ωστόσο, κανείς από τους παίκτες που αποκτήθηκαν δεν πρόσφερε στα δύο παιχνίδια με την Κλαμπ Μπριζ. Ο όλος σχεδιασμός έγινε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Για να επιδιώξει ο Παναθηναϊκός την πρόκρισή του στους ομίλους του Champions League. Τι έγινε τελικά; Οι Σκανδιναβοί δεν έχουν προσαρμοστεί και σε κάθε περίπτωση, δεν περιμένεις τη διαφορά από εκείνους. Ο Καλτσάς το ίδιο. Τι απέμεινε; Ο Μίκαελ Εσιέν, ο οποίος με το «καλημέρα» μπήκε στο χειρουργείο με κοιλιακούς και θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο και οι δύο αμυντικοί, ο Σάντσεθ και ο Θελάντερ. Ο μεν πρώτος αποβλήθηκε από το 43’ του πρώτου αγώνα με την Κλαμπ Μπριζ, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες και χωρίς λύση για τον επαναληπτικό. Ο δε δεύτερος, είναι τραυματίας και ανέτοιμος και δεν αγωνίστηκε. ΚΑΜΙΑ από τις μεταγραφές του καλοκαιριού, οι οποίες έγιναν ακριβώς για να είναι στη διάθεση του Αναστασίου στα ματς των προκριματικών γύρων του Champions League, δεν βοήθησε, δεν πρόσφερε, δεν συνέβαλλε.

4)Σκέψεις για πώληση παίκτη. Πρόκειται για μία ακόμη οικονομικής φύσης συνέπεια. Αν δεν βρεθεί άλλος τρόπος να καλυφθεί το οικονομικό κενό, η διοίκηση θα αναγκαστεί να πουλήσει κάποιον βασικό της παίκτη, ο οποίος, σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να είναι ένας εκ των Καρέλη ή Μπεργκ, για τους οποίους υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όσον αφορά τον Σουηδό, το θέμα έχει πέσει πάλι στο τραπέζι, διότι πιθανός αποκλεισμός και από το Europa League, θα έχει συνέπειες και για την πλευρά του διεθνούς ποδοσφαιριστή, ο οποίος θέλει οπωσδήποτε να έχει ευρωπαϊκή παρουσία.

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός εισήλθε με το… καλημέρα σε περίοδο γκρίνιας και αναταραχής. Στο αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο τα αποτελέσματα στα επόμενα παιχνίδια θα κρίνουν το μέλλον πολλών στην ομάδα, αλλά και της ίδιας, καθώς οι συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο θα είναι τεράστιες.

Εύκολη κλήρωση
στο Europa League

Την άσημη Καμπάλα από το Αζερμπαϊτζάν θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στα play offs του Europa League. Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή κλήρωση, παρόλα αυτά, οι «πράσινοι» θα πρέπει να είναι σοβαροί και να κερδίσουν την πρόκριση μέσα στο γήπεδο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα