«Κίνδυνος για Grexit, αν επικρατήσουν ακραίες αντιευρωπαϊκές φωνές»

Στους κινδύνους που θα προκληθούν στην Ελλάδα εάν βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης. Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» μπορεί να μην κατονόμασε, αλλά φωτογράφισε το κόμμα της Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως «το Grexit δεν υπάρχει πλέον στις κεραίες των Ευρωπαίων εταίρων μας με τη συχνότητα και την ένταση που υπήρχε το 2011 και 2012″, αλλά «θα μπορούσε να υποκινηθεί από την Ευρώπη στην περίπτωση που στην Ελλάδα επικρατήσουν ακραίες αντιευρωπαϊκές φωνές».

Με αφορμή την πρώτη ψηφοφορία, την Τετάρτη, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά πως το σενάριο εκλογής Προέδρου τον Δεκέμβριο θα σημάνει την αντιστροφή του κλίματος της τελευταίας εβδομάδας στις αγορές και την οικονομία με την αποκατάσταση της σταθερότητας και σε ένα σταθερό περιβάλλον βλέπει αύξηση των επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και σταδιακή μείωση της ανεργίας.

«Η πτώση των αγορών δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη»

Ερωτηθείς για το εάν εξεπλάγη από την πτώση των αγορών την προηγούμενη βδομάδα, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως η πτώση δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη αφού η αβεβαιότητα, το μέγεθος και οι επιπλοκές της μπήκαν στο μικροσκόπιο των πολιτών, των αναλυτών και των αγορών.

«Οι σημερινές προβλέψεις για ανάπτυξη έως 3% το 2015 ενδέχεται να αποδειχτούν συντηρητικές σε σχέση με αυτό που θα επέλθει μετά την απελευθέρωση από την πολιτική αβεβαιότητα στον βαθμό που θα συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις. Έτσι, η σχέση με τους δανειστές θα αλλάξει σελίδα και η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει μια νέα πορεία σε πιο στέρεα βάση», υποστήριξε.

«Θα παρατείνει την αβεβαιότητα η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας»

Αναφερόμενος, ωστόσο, στο σενάριο μη εκλογής Πρόεδρου, είπε πως μια τέτοια εξέλιξη θα παρατείνει την αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική του 2015 και για τη σχέση μας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Για ένα χρονικό διάστημα έως δύο μηνών, ίσως δημιουργηθούν περαιτέρω εντάσεις και ανησυχίες. Στο τέλος, βέβαια, το πολιτικό σύστημα κάπου θα καταλήξει. Θα καταλήξει σε μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική. Αυτή η οικονομική πολιτική είναι δύσκολο να περιγραφεί σήμερα με ακρίβεια, αφού θα είναι συνάρτηση των πολιτικών δυνάμεων που θα επικρατήσουν καθώς και των περιορισμών που επιβάλλει η ανάγκη χρηματοδότησης της οικονομίας. Είναι πολλαπλά τα υπο-σενάρια», ανέφερε.

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως, αν εκλεγεί Πρόεδρος, η διαπραγμάτευση αναμένεται να κλείσει τέλη Ιανουαρίου και να ξεκινήσουν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία πόροι έως 7 δισ. ευρώ από τον Φεβρουάριο. Εάν, όμως, δεν υπάρξει κυβέρνηση για να κλείσει τη διαπραγμάτευση, θα υπάρχει σημαντικό χρηματοδοτικό έλλειμμα το οποίο,αν και θα είναι διαχειρίσιμο έως τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο θα δυσκολέψει, καθώς οι ανάγκες διογκώνονται.

«Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα νέα μέτρα»

Ερωτηθείς για το εάν η χώρα οδηγείται σε εκλογές επειδή η τρόικα ζητεί πρόσθετα μέτρα πέραν εκείνων που πρότεινε η ελληνική πλευρά, ο υπουργός είπε πως, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος τον Δεκέμβριο, η τρόικα θα επιστρέψει γύρω στις 10 Ιανουαρίου. «Ελπίζουμε να έχουμε φτάσει σε συμφωνία πριν από το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου», τόνισε.

Ο υπουργός παραδέχθηκε πως είναι γεγονός ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλα νέα μέτρα, κάτι που σταδιακά καταλαβαίνουν και οι δανειστές. Όπως είπε, θα υπάρχει βελτίωση, αλλά σταδιακή.

«Θα χρειαστεί σειρά ετών με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να ισχυριστούμε ότι ανακτήσαμε αυτό που είχαμε στο παρελθόν, αλλά χωρίς δανεικά πλέον, μόνο με τις δικές μας δυνάμεις, με οικονομία που στηρίζεται σε σταθερά θεμέλια», ανέφερε.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα