Κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα

Μόνο ως δυσοίωνες μπορούν να χαρακτηριστούν οι εκτιμήσεις του διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Economist, καθώς ο Ντάνιελ Φράνκλιν εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης. Αυτό, καθώς η χώρα μας διανύει τον έβδομο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης και οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας εξαντλούνται λόγω της συνεχιζόμενης λιτότητας προειδοποίησαν οι πρόεδροι του ΕΒΕΑ και του ΣΕΛΠΕ.

 

Ο Ντάνιελ Φράνκλιν προέβλεψε ότι το 2014 τα καλά οικονομικά νέα θα έρθουν από τη Δύση, με τις χώρες του G4 να συνδράμουν το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ κατά 544 δισ. δολάρια και ότι η ελίτ των επιτυχημένων επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας θα διαδεχθεί τα “golden boys” των τραπεζών στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο. Στην κορυφή της κατάταξης με βάση την ταχύτητα οικονομικής ανάπτυξης ο διευθυντής σύνταξης του Economist τοποθετεί χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και η Μογγολία ενώ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ, η ΕΕ αλλά και η Κίνα, θα έχουν σκυμμένο το κεφάλι στα εσωτερικά μέτωπα εν μέσω πολιτικής αστάθειας που θα απορρέει από τις οικονομικές δυσκολίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος

Αναλύοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα εισέρχεται στο 2014, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής, μίλησαν για εξαντλούμενες αντοχές της ελληνικής κοινωνίας λόγω των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης λιτότητας και της ύφεσης της οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασαν την άποψη ότι οι εταίροι της Ελλάδας, οι οποίοι καθορίζουν τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη κατανόηση προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτίμησαν δε ότι έως σήμερα το μεγαλύτερο βάρος έχει σηκώσει ο ιδιωτικός τομέας σε αντίθεση με τον δημόσιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα