Κίνδυνος στα… θεμέλια της πρώτης κατοικίας

Τρέμει το φυλλοκάρδι χιλιάδων πολιτών που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη –λήγει στο τέλος του 2018- ή στον νόμο Σταθάκη –λήγει στο τέλος του 2017-, καθώς η ισχύς των ρυθμιστικών πλαισίων για την προστασία της από πλειστηριασμούς και πωλήσεις σε funds ακόμη και ενήμερων δανείων που συνδέονται με αυτήν, θα τεθούν στην κρίση των δανειστών.

Στην πράξη αυτό σημαίνει –όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να το… κουκουλώσει- πως ακόμη και η πρώτη κατοικία βρίσκεται στον… αέρα. Την ίδια ώρα, αν και δεν έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων γι’ αυτά τα επίμαχα ζητήματα, κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να καθησυχάσουν τους πολίτες λέγοντας πως θα δοθεί παράταση στις παραπάνω ρυθμίσεις. Μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας αποκάλυψε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» πως στόχος του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι μια «διπλή παράταση».

Κατ’ αρχάς, επιδιώκεται η επέκταση, κατά δύο χρόνια (έως το τέλος του 2019), του νόμου Σταθάκη (4354/2015), ο οποίος αφορά στο καθεστώς λειτουργίας των εταιριών διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων. Βάσει αυτού, προστατεύονται από τις πωλήσεις σε funds ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει συζήτηση και για την παράταση, κατά ένα χρόνο, της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Πρόκειται για το λεγόμενο νόμο Κατσέλη (3869/2010), ο οποίος λήγει τέλος του 2018 και προσδοκάται να παραταθεί, επίσης, έως τα τέλη 2019.

«Στην έσχατη περίπτωση η κυβέρνηση θα κινηθεί μονομερώς»

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το ίδιο στέλεχος σημείωσε πως οι ελληνικές Αρχές δεν μπορούν να προβούν σε μονομερείς ενέργειες, εκτεταμένης διάρκειας, για την παράταση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Εκτίμησή του, είναι, πάντως, πως στην έσχατη περίπτωση (π.χ. αν πλησιάζει η λήξη ισχύος της προστασίας των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία από της αγοροπωλησίες και οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την επέκτασή της), η κυβέρνηση θα κινηθεί μονομερώς, δίνοντας παράταση για κάποιους μήνες – σε κάθε περίπτωση, όχι για τη διετία που επιδιώκεται.

Το ερώτημα είναι βέβαια τι θα γίνει εφόσον το διπλό αίτημα της κυβέρνησης χτυπήσει στα… βράχια των δανειστών. Φορείς της αγοράς σχολίασαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι διόλου απίθανο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως οι θεσμοί ζητούν, επανειλημμένως, τόσο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όσο και να προβούν οι τράπεζες σε πωλήσεις δανείων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στους αναθεωρημένους στόχους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, οι οποίοι θα υποβληθούν αρχές Οκτωβρίου από τις ελληνικές τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), αναμένεται να ενισχυθεί το ποσοστό των πωλήσεων και να «κουρευτεί» αυτό που σχετίζεται με αναδιαρθρώσεις-ρυθμίσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα