«Καίγεται ο τόπος». Ρεκόρ καύσωνα που θυμίζει 2007

Αφόρητη ήταν η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, λόγω του καύσωνα, καθώς ένα ακόμη ρεκόρ καταγράφηκε σήμερα, θυμίζοντας τον Ιούνιο του 2007.

Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Μεσσαρά της Κρήτης, στα νότια του νόμου Ηρακλείου, όπου ό υδράργυρος έδειξε 46 βαθμούς υπό σκιάν. Αυτό συνέβη στην κωμόπολη των Μοιρών, μιας περιοχής που φημίζεται για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπου το θερμόμετρο «χτύπησε» τους 45,9 βαθμούς Κελσίου,

Στη Λάρισα η θερμοκρασία έφτασε τους 45,5 βαθμούς και στην άλλη πιο ζεστή πόλη της Ελλάδας την Σπάρτη τους 44,2.

Στην Αττική, στην Ελευσίνα μετρήθηκε θερμοκρασία 45,3 βαθμοί και στο Ψυχικό 43,4.

Στις 4 το απόγευμα  του Σαββάτου η θερμοκρασία ήταν 42,6 βαθμοί Κελσίου στο Ψυχικό, 40,4 στα Βριλήσσια, 41,6 στα Πατήσια, 41,3 στον Ασπρόπυργο, 42,3 στο Λευκοχώρι Φθιώτιδος και στη Λιβαδειά, 40,7 στη Λίνδο, 40,8 στη Μεγαλόπολη, 44,6 στις Μοίρες Ηρακλείου, 42,4 στους Μολάους Λακωνίας, 40,9 στη Νέα Μάκρη, 42 στη Νεμέα, 40,1 στην Πετρούπολη, 43,2 στη Σπάρτη, 42,6 στο Ψυχικό και 42,9 στην Ωλένη Ηλείας

Ο καιρός την Κυριακή

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ο καιρός αύριο θα είναι αίθριος, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες από το απόγευμα στα βόρεια κυρίως ορεινά, που βαθμιαία θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 43 βαθμούς κελσίου.

Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, όπου από το απόγευμα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Το βράδυ τα  φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 μποφόρ και από το βραδύ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 41 βαθμούς κελσίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Κυριακή  για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα), την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία) και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

Παραλλήλως συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, ενώ σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας

Οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε και το Υπουργείο Υγείας το οποία συνιστά:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα